Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Susret djece s autizmom s Hrvatskom hokejaškom reprezentacijom povodom Svjetskog dana svijesti o autizmu

Korisnička ocjena:  / 9

Na današnji dan, 02. travnja, u cijelom svijetu se obilježava Dan svjesnosti o autizmu. Hrvatska muška seniorska reprezentacija hokeja na ledu, u sklopu priprema za nadolazeće svjetsko prvenstvo, ali i pripremnu utakmicu sa Slovenijom u utorak, 7.4. u Domu sportova, taj dan je obilježila na simboličan način pozvavši Centar za autizam Zagreb na svoj trening i druženje.

'Nadam se da su uživali u našem treningu. Počašćeni smo što smo ih ugostili i izmamili im osmijeh na lica. Slikali smo se s njima, malo porazgovarali i poklonili im pakove. Želio sam da ih odvedemo i na led, ali nisu dopustili da slučajno netko od njih ne padne'', rekao je napadač Dario Kostović dodavši: ''Znamo da je ovo bila tek mala gesta, ali ponekad i male geste izazovu veliko zadovoljstvo.''

Djeca i odrasle osobe s autizmom s velikim su zanimanjem pratile što se događa na ledu, kako reprezentativci kližu, barataju pakom, zabijaju golove, brane... Upijali su svaki trenutak treninga s tribine Ledene dvorane Doma sportova, a njihovo ''finale'' posjeta bilo je kada su sišli do leda na klupu za igrače i upoznali reprezentativce.

"Drago nam je što su nas posjetili. Bilo je ovo posebno iskustvo. Mislim da im je to puno značilo. Neki su nas zasuli pitanjima o hokeju, je li težak sport, jesmo li navikli na udarce..., dok su neki bili sramežljivi, posebice djevojke. Ali isto tako, s njihovih lica se mogla iščitati sreća. Želim svim osobama s autizmom poručiti neka se drže i neka paze na sebe'', pod dojmom je ispričao napadač Ivan Janković.

Centar za autizam Zagreb, koji ima i ustrojbene jedinice u Splitu i Rijeci, sveukupno ima 362 učenika/korisnika od kojih je 66 njih na smještaju. Nažalost, na trening reprezentativaca nisu bili u mogućnosti doći svih 362 učenika/korisnika, već samo djeca iz osnovnoškolskog programa i korisnici programa za odrasle iz Zagreba.

"Zahvaljujemo se hrvatskoj reprezentaciji na pozivu i što smo na ovaj simboličan način svi zajedno obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Iznimno smo bili iznenađeni pozivom jer se ne nalazimo često u ovakvim situacijama i nemamo priliku upoznati vrhunske sportaše. Kada smo im rekli da ćemo posjetiti trening hokejaša, neki su mogli iskazati uzbuđenje riječima, neki nisu, ali na treningu su nam svojom reakcijom svi dali do znanja da im je zanimljivo i da je posjet bio pun pogodak. Sigurna sam da će im ovaj trening ostati u sjećanju i vjerujem da će neki od njih nešto nacrtati i napisati. Nadamo se da ćemo na ovaj način, uz pomoć hokejaša, doprijeti i do ostalih i osvijestiti ih da je autizam među nama'', izjavila je Ivana Stojak, voditeljica osnovnoškolskog programa za školovanje djece s autističnim poremećajem.

(*dio članka preuzet sa stranice "HRVATSKI SAVEZ HOKEJA NA LEDU")

Opširnije:Susret djece s autizmom s Hrvatskom hokejaškom reprezentacijom povodom Svjetskog dana svijesti o...

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SVIJESTI O AUTIZMU NA TRGU BANA JELAČIĆA

Korisnička ocjena:  / 9

I ove godine obilježavanje Svjetskog dana svijesti o autizmu 2. travnja organizirano je na Trgu bana Josipa Jelačića. Centar za autizam priključio se u ovoj manifestaciji Savezu udruga za autizam Hrvatske, Udruzi za autizam Zagreb i Udruzi „Kišni čovjek“. Cilj je skrenuti pozornost javnosti na potrebe i prava osoba s autizmom i poboljšati njihov položaj u društvu. Ovogodišnji svjetski moto obilježavanja je: „STOP DISKRIMINACIJI!“, kojim se političarima poručuje da su osobe s autizmom još uvijek socijalno isključene i nedostatno podržane u integraciji u lokalnoj zajednici u različitim aspektima življenja.

Centar za autizam predstavio je na Trgu bana Jelačića proizvode Učeničke zadruge „Grana“, čiji su vrijedni članovi i učenici s poremećajem iz autističnog spektra. Oni radom u zadruzi imaju priliku pokazati koliko mogu biti motivirani, vrijedni i kreativni u izradi različitih ukrasnih i uporabnih predmeta.

Pripremljen je i dijeljen promotivni materijal o autizmu i prigodni leci kako bi javnost dobila više informacija o prirodi poremećaja.

Na događanju su se okupili predstavnici Grada Zagreba: Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Ureda za zdravstvo, zatim Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predstavnici UNICEF-a, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i predstavnici udruga kao organizatori.

Mediji su bili prisutni u velikom broju prenoseći poruke da je djeci s autizmom potrebna brza dijagnostika, rana intervencija, predškolski programi, školovanje, rehabilitacija, organizirano stanovanje i zapošljavanje.

Iz Centra za autizam došli su polaznici predškolskog programa, učenici i odrasle osobe u pratnji djelatnika, učitelja i odgojitelja te svojih roditelja i drugih članova obitelji. Okupili su se u doista velikom broju i uživali u druženju, proljetnom suncu i doživljaju našeg glavnog Trga. Nekolicina se rado odazvala pozivu novinara i dala intervju. Bilo je sjajno vidjeti da su u središtu događanja upravo osobe s autizmom.

Dakako, radovali su se sudjelujući u puštanju plavih balona s predstavnicom Grada, našom starom znanicom, gospođom Biserkom Bucković i gospođom Lidijom Penko, predsjednicom Saveza udruga za autizam Hrvatske. Baloni s brojkom 12 000 simboliziraju očekivani broj osoba s autizmom u Republici Hrvatskoj koje trebaju sustavnu skrb i podršku i za čiji je kvalitetniji život organizirano ovo događanje. Cijelo vrijeme skupljani su  potpisi potpore za osnivanje Centra za autizam u Osijeku kako bi i Slavonija dobila bolje uvjete za odgoj i obrazovanje djece s autizmom i mogućnost za kvalitetniju skrb o odraslim osobama.

Nadamo se da je ovo događanje jedan korak bliže boljoj budućnosti osoba s autizmom i njihovih obitelji.

Opširnije:OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SVIJESTI O AUTIZMU NA TRGU BANA JELAČIĆA 

3860521
DanasDanas810
JučerJučer6209
Ovaj mjesecOvaj mjesec810
Najviše 03-22-2020 : 6840
3Dot235Dot30Dot155
Logirani Korisnici 0
Gosti 48