Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Osvojeno prvo mjesto na Natječaja za likovne, literarne i foto radove djece i mladih

Korisnička ocjena:  / 2

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Zagrebu je 9. svibnja 2017. održana svečana dodjela nagrada pobjednicima Natječaja za likovne, literarne i foto radove djece i mladih. 

Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite provodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a ima za cilj podizanje svijesti o postojanju rizika od katastrofa. Teme za izradu radova vezane su za prirodne i tehničko - tehnološke nesreće i katastrofe koje se pojavljuju u Hrvatskoj i u svijetu, kao i uz djelovanje žurnih službi. 

Svečanost su svojim dolaskom uveličali izaslanik predsjednika Vlade RH - državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Krešo Tuškan, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, v.d. ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić te izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Željko Basta. 

Na ovogodišnji Natječaj, koji je bio otvoren od listopada prošle, do kraja veljače ove godine, pristiglo je preko 4 500 radova u ukupno osam kategorija.

Nakon selekcije na županijskim razinama, po tri najbolja rada iz svake kategorije poslana su u sjedište Uprave radi konačnog odabira najboljih radova.

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja odabrani su najkvalitetniji radovi. 

U kategoriji likovnih radova učenica i učenika s posebnim obrazovnim potrebama treće mjesto osvojio je David Miholančan iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, drugo mjesto osvojila je Marija Krupljan iz „V. osnovne škole Bjelovar“, a prvo mjesto je osvojio je Jurica Orlović iz Centra za autizam Zagreb. Nagrade dobitnicima uručio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut. 
 
U glazbenom dijelu svečanosti nastupio je Damir Kedžo, a kroz svečanost dodjele nagrada i priznanja pristune je vodila glumica i voditeljica Doris Pinčić Rogoznica.


Sambol Ksenija, dipl. defektologinja

 

Opširnije:Osvojeno prvo mjesto  na Natječaja za likovne, literarne i foto radove djece i mladih

CAP – program prevencije zlostavljanja djece

Korisnička ocjena:  / 6

Educiran tim CAP (Child Assault Prevention) pomagača (Renata Adamović, Ljubica Bačeković i Spomenka Kolak)  tijekom ove školske godine počeo je provoditi program primarne prevencije zlostavljanja djece i mladih. Cilj Special Needs CAP programa je osnažiti učenike u razumijevanju svojih prava na samostalnost i sigurnost te ih  poučiti  prepoznavanju  zlostavljanja.

Prvotno je u tu svrhu održano predavanje za sve djelatnike CZA  te predavanje za roditelje.  Uslijedila je provedba radionica u razrednom odjeljenju za učenike od petog do osmog razreda, u trajanju od pet dana.  Učenici su, zajedno sa svojim učiteljicama Marinom Andričić i Anom Leom Jurak bili visoko motivirani za aktivno sudjelovanje, te s nestrpljenjem očekivali CAP tim. Izuzetno su dobro reagirali na igrokaze koji predočavaju situacije ugrožavanja osobnih granica. Naučili su kako spriječiti i reagirati na bilo koji oblik doživljenog verbalnog, fizičkog ili seksualnog nasilja.

Program će se nastaviti provoditi u sljedećoj školskoj godini  u razredima i odgojno-obrazovnim skupinama.

Regionalni trening centar  CAP programa za Hrvatsku je Udruga roditelja Korak po korak. Više na linku http://www.udrugaroditeljakpk.hr/

Opširnije:CAP – program prevencije zlostavljanja djece

Stručni skup osnovnoj školi Vrbani

Korisnička ocjena:  / 0

U osnovnoj školi Vrbani 21. travnja održan je stručni skup pod nazivom: „Podrška mobilnog tima učiteljima OŠ Vrbani u radu s učenicima s Aspergerovim sindromom“.  Predavanja i radionice održale su naše djeatnice, Đurđica Sokolić, prof. def.: „Strategije poučavanja učenika s Aspergerovim poremećajem“ i Ivana Sladić Kljajić, prof. psih: „Nepoželjni oblici ponašanja kod učenika s PSA“. Stručnom skupu prisustvovai su djelatnici OŠ Vrbani, ali i zainteresirani stručnjaci drugih osnovnih i srednjih škola.

Obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u predškolskom programu CZA

Korisnička ocjena:  / 0

6.4.2017. posjet DV „Petar Pan“ – jedna predškolska skupina iz redovnog DV provela je jutro u dvorani s djecom predškolskog programa Centra za autizam u zajedničkoj igri i druženju, a nakon toga organiziran je zajedničiki domjenak.

7.4.2017.“Čituckanje“ – Manja skupina djece predškolskog programa Centra za autizam, posjetila je Gradsku knjižnicu „Vladimir Nazor“ u kojoj im je organizirano čitanje slikovnica uz vizualnu podršku.

11.4.2017. S. Vranić i S. Strukan u Gradskoj knjižnici „Vladimir Nazor“ održale su predavanje povodom Svjetskog dana svjesnosti autizma učenicima IX gimnazije na temu Autizam – govorno jezični poremećaj djece s poremećajem iz spektra autizma, a predavanje je bilo otvoreno i za građanstvo. 

Opširnije:Obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u predškolskom programu CZA

Likovno-kreativna radionica „Šarene slagalice prijateljstva“ Šk. God. 2016./2017.

Korisnička ocjena:  / 1

U Hrvatskoj se već deset godina obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, nizom događanja, predstavljanja i upoznavanja javnosti sa problematikom autizma. Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu oživljena je i suradnja Hrvatskog školskog muzeja i Centra za autizam Zagreb. Drugu godinu zaredom  osmišljena je likovno-kreativna radionica pod nazivom „Šarene slagalice prijateljstva“.
Zašto slagalice?
Slagalica odnosno puzzla predstavlja zagonetku i kompleksnost poremećaja iz autističnog spektra, one označavaju želju za povezivanjem dijelova u cjelinu i konačnim shvaćanjem autizma, a ujedno asociraju  na čovjeka raširenih ruku.

Ovogodišnja likovno-kreativna radionica zamišljena je kao dvije cjeline koje se međusobno isprepliću:

  1. Izrada razglednica u obliku slagalice koristeći se quilling tehnikom, te rezačima za papir u obliku slagalica
  2. Izrada nakita (naušnica i broševa) bojanjem drvenih elemenata u obliku slagalice; tehnika bojanja je drvenim bojicama ili flomasterima, te ukrašavanje kontur - pastama

Radionica je održana 10.4.2017. uz svesrdnu podršku ravnateljice Muzeja Branke Manin i ravnateljice Centra za autizam Žarke Klopotan.

Sudionici radionice bili su učenici trećih i četvrtih razreda srednje Drvodjelske škole, učenici šestih razreda iz Dječjeg doma A.G.Matoš i učenici iz Centra za autizam u pratnji svojih učiteljica i profesorica,te muzejska pedagoginja Ivana Dumbović Žužić.

Radionicu su osmislile i realizirale Katarina Crnoja eduk.rehabilitator i Sambol Ksenija dipl.defektologinja iz Centra za autizam u Zagrebu. Bila je to vesela radionica s pregršt maštovitih  uradaka, kreativnim idejama, šarenilom boja i ozarenim  licima, a nakon radionice učenici i učitelji pogledali su izložbu „Kad bi drveće hodalo“ – Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju.

                               

 

       Sambol Ksenija, dipl.defektologinja

Opširnije:Likovno-kreativna radionica „Šarene slagalice prijateljstva“ Šk. God. 2016./2017.

Radionca "VELIKI za MALE"

Korisnička ocjena:  / 6
U okviru obilježavanja Dana svjesnosti o autizmu održana je i zajednička kreativna radionica roditelja i učitelja osnovnoškolskog programa Centra za autizam, pod nazivom "VELIKI za MALE". Udruženim snagama oslikavali smo platnene torbe i bojali puzzle od gipsa. Kreativni duh i veselo raspoloženje doprinjeli su nastanku divnih radova. Hvala svim sudionicima radionice!

Opširnije:Radionca "VELIKI za MALE"

Pruži mi ruku

Korisnička ocjena:  / 6

Učenici osnovnoškolskog programa Centra za autizam, zajedno sa svojim učiteljicama, 5. i 6. travnja posjetili su učenike Osnovne škole Žuti brijeg i Osnovne škole Dr. Ivan Merz.

Jedni drugima pokazali smo što znamo. Plesali smo, pjevali i družili se. Učenici 3. i 4. razreda naučili su nešto o autizmu i kako biti prijatelj nekome tko ima autizam. Malim vrijednim rukama svi smo zajedno izrađivali i ukrasili plakate o autizmu i označivače za knjige. U prijateljskom i veselom ozračju, uz zajednički ples i pjesmu, pozdravili smo se sa svojim novim prijateljima do sljedećeg susreta.

A kako nam je bilo, pogledajte u galeriji!

Opširnije:Pruži mi ruku

DAN AUTIZMA U KULTURNOM CENTRU DUBRAVA

Korisnička ocjena:  / 6

Kulturni centar Dubrava je povodom obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu zajedno s Centrom za autizam organizirao obilježavanje 1. travnja prije podne u svojim prostorima. Rezultat je to dugogodišnje suradnje i redovitog sudjelovanja korisnika Centra na prigodnim radionicama.

Za ovaj put Kulturni centar Dubrava organizirao je radionicu izrade uskrsnih čestitki za učenike Centra i donirao je krasnu predstavu „Povuci potegni“ koja je bila posebno organizirana za predškolce i mlađe osnovnoškolce Centra za autizam. Centar za autizam je priredio video predstavljanje osnovnoškolskog programa kroz prikaz oglednog sata, video prezentaciju života u životnim zajednicama u Jelkovcu i foto prezentaciju (plakatima) života odraslih korisnika u Centru za autizam. Ovo je bila jedinstvena prilika da roditelji mlađih korisnika upoznaju programe Centra za autizam i da zajedno sa cijelom obitelji pogledaju predstavu koja je bila vrlo lijepo prihvaćena od dječice. Ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotanpozdravila je prisutne i zahvalila se Kulturnom centru Dubrava na podršci i na obilježavanju Svjetskog dana svijesti u lokalnoj zajednici u kojoj djeluje veći dio Centra. Ivanka je pročitala prigodnu pjesmu „Ruke“ i zajedno s našom Viktorijom postavila prigodnu izložbu uradaka odraslih korisnika.

Zahvaljujemo se gospođi Maji Marohnić, višoj stručnoj suradnici za programe, akcije i manifestacije, koja je zajedno s našom socijalnom radnicom Sonjom Škrbić sve organizirala. 

Opširnije:DAN AUTIZMA U KULTURNOM CENTRU DUBRAVA

Škola za medicinske sestre Mlinarska - Ogledni sati o autizmu

Korisnička ocjena:  / 6

U periodu od 15.03.-23.03. održana su 4 ogledna sata vezana za autizam u Školi za medicinske sestre u Mlinarskoj. Sate je održala Tanja Biloglav iz Centra za autizam-Program odraslih uz podršku kolegica Zlatice Martinović i Dinke Benić -Korbar koje su povele korisnike te olakšale komunikaciju korisnika i učenika. Predavanja su protekla u izuzetno ugodnoj atmosferi i sigurni so da je otvorilo makar malo vrata na putu u razumijevanju autizma. Korisnici koji su prisustvovali predavanjima su svakako tome doprinijeli, kao i mogućnost njihovog osobnog predstavljanja i dvosmjerne komunikacije. Suradnja koju smo započeli protekle godine će se sigurno i dalje nastaviti.

Opširnije:Škola za medicinske sestre Mlinarska - Ogledni sati o autizmu 

4216484
DanasDanas2580
JučerJučer2464
Ovaj mjesecOvaj mjesec8497
Najviše 05-11-2020 : 6979
34Dot204Dot176Dot125
Logirani Korisnici 0
Gosti 31