Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU U ŠKOLI

Korisnička ocjena:  / 1

Dana 2.4.2019. tete dječjeg vrtića „Duga“ razveselile su nas glazbeno-scenskim igrokazom „Uskrs u kokošinjcu“

Uživali smo u dogodovštinama životinja u seoskom dvorištu i naučili da je jako važno zanti reći „oprosti“ i imati prijatelje s kojima možemo sve podijeliti, svoje brige i svoje radosti.

Veliko hvala dragim tetama DV „Duga“ na veselim trenucima koje su nam priredile i na njihovom nesebičnom darivanju radosti.

Opširnije:DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU U ŠKOLI

Tribina grada Zagreba

Korisnička ocjena:  / 0

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu u organizaciji Centra za autizam 2. travnja 2019. održana je tribina pod geslom „Nova dinamika autizma“. Tribina je započela pozdravnom riječi ravnateljice Centra za autizam Žarke Klopotan nakon čega se prisutnima obratila i Marinka Bakula, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Katarina Milković. Tribina je nastavljena izlaganjem ravnateljice Centra na temu „Jesmo li učinili dovoljno? Što još trebamo?“. U nastavku su prisutni mogli od naših predavača saznati nešto više o europskim projektima provedenih u Centru za autizam, programu i dobrobitima senzorne integracije, suradnji UNICEF-a i vrtića Centra, važnosti socijalnih priča, uključivanju u zajednicu odraslih korisnika, kvaliteti zdravstvene skrbi za odrasle osobe s autizmom te odgojno-obrazovnom uključivanju učenika s autizmom u OŠ Vjenceslava Novaka. O navedenim temama izlagali su Ana Ružić, Dragana Mamić, Dijana Kamenski, Sanja Vranić, Monika Jakobović, Sonja Škrbić Deskar, Renata Vragović, Sandra Rožman i Hrvojka Brčić.

Opširnije:Tribina grada Zagreba

Obilježavanje Svjetskog dana svijesti o autizmu u Modernoj galeriji

Korisnička ocjena:  / 0

Dio učenika i zaposlenika Centra za autizam Svjetski dan svijesti o autizmu proveo je u umjetničkom ozračju Moderne galerije. Naši nam domaćini uvijek prirede srdačan doček i smisle zabavne i poučne radionice za naše učenike. Tako smo, na ovaj poseban dan, inspiraciju potražili u slavnom slikaru i grafičaru Miroslavu Šuteju. Naši su učenici na vlastit, sebi svojstven način interpretirali geometrijske igre Miroslava Šuteja promatrajući originalan rad na zidu Moderne galerije. Po završetku radionice svi smo se skupa prošetali do glavnog zagrebačkog trga gdje smo promatrali puštanje simboličnih plavih balona točno po oglašavanju topa. Nakon svih tih uzbudljivih aktivnosti, učenici su zasluženo pojeli sladolede u hladu Maksimira. Svjetski dan svijesti o autizmu proveli smo na najljepši mogući način-dinamično.

Opširnije:Obilježavanje Svjetskog dana svijesti o autizmu u Modernoj galeriji

Stručni skup u Centru za autizam

Korisnička ocjena:  / 0


U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u petak 29. ožujka je u Centru za autizam održan stručni skup pod nazivom „Od početka zajedno“. Stručni djelatnici Centra podijelili su svoja znanja i iskustva kako bi se poboljšalo uključivanje djece s autizmom u redovne vrtiće i škole. Ocjena je sudionika da je skup bio koristan i ostvario ciljeve.

Opširnije:Stručni skup u Centru za autizam

Kampanja povodom Dana svjesnosti o autizmu

Korisnička ocjena:  / 0

 

 

 

 

 

 


Kao prethodnih godina, i ove godine Centar za autizam priključuje se međunarodnoj kampanji Autism Europe povodom Dana svjesnosti o autizmu i pravima osoba s autizmom u cijeloj Europi. Ovogodišnji slogan kampanje je Nova dinamika autizma.

Procjenjuje se da ima 5 milijuna ljudi s poremećajem iz spektra autizma u Europskoj uniji. Mnogi od njih doživljavaju  diskriminaciju na mnogim poljima i socijalnu izoliranost.

Kroz ovu kampanju pozivamo lidere EU da razumiju potrebe i prioritete osoba s PSA  kako bi podržali njihovo potpuno uključivanje u društvo.

O cijeloj kampanji možete pročitati na ovom linku s dostupnim materijalima i na hrvatskom jeziku:

https://www.autismeurope.org/blog/2019/03/17/a-new-dynamic-for-autism-i-∞-autism-campaign-toolkit/


 

Opširnije:Kampanja povodom Dana svjesnosti o autizmu

OSVRT NA TRIBINU POVODOM 12. TJEDNA PSIHOLOGIJE*

Korisnička ocjena:  / 0

Deseta, jubilarna HURID-ova tribina „Članovi za članove i zainteresiranu javnost“  održana je na Tribini Grada Zagreba 22.veljače 2019. i bila je izuzetno dobro posjećena od strane stručnjaka iz različitih ustanova i sektora te različitih profesionalnih usmjerenja  zainteresiranih za rano otkrivanje, dijagnostiku i podršku djeci iz spektra autizma.Fokus nastojanja da se međusobnim upoznavanjem i suradnjom približimo stvaranju mreže rane intervencije u djetinjstvu ovog je puta bio na poremećaju iz spektra autizma u ranoj dobi. Upravo poremećaj iz spektra autizma zbog svoje učestalosti i složenosti zahtijeva suradnju koja nadilazi pojedinu profesiju i sektor i zaslužuje veću društvenu pozornost negoli je trenutno ima. Tribinom jeobilježeni 12. tjedan psihologije tesu nam suorganizatori bile dvije sekcije Hrvatskogpsihološkog društva:Sekcija za razvojnu psihologiju rane i predškolske dobi teSekcija za psihologiju razvojnih teškoća i invaliditeta. Svrha tribine je bila upoznavanje pružatelja usluga te kritičko propitivanje opsega i kvalitete suradnje u otkrivanju, dijagnostici i podršci kod poremećajaiz spektra autizma u ranoj i predškolskoj  dobi.

U uvodnom dijelu,ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan, prof. defektolog i sveučilišna specijalistica rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji,predstavila je u osnovnim crtama rad Centra,osnovanog 1983. godine, koji u svom sastavu od samog početkaima predškolski program za djecu s autizmom. Program koji se provodi zasnovan je na individualizaciji i usklađenosti s razvojnim profilom i potrebama djeteta, a metode rada na vizualno-kognitivnoj podršci i strukturi vremena, prostora i aktivnosti. Do 1996. godine ustanova je u svom sastavu imala Odjel za dijagnostiku i diferencijalnu dijagnostiku i krizna stanja. Posljedice zatvaranja toga Odjela osjećaju se i danas.  Centar njeguje timski pristup u radu, a po potrebi njihovi stručnjaci pružaju podršku stručnjacima u drugim ustanovama, npr. školama u kojima se nalaze djeca s poremećajem iz spektra autizma.

Ivana Sladić Kljajić, psihologinja Centra za autizam i ujedno tajnica Sekcije za psihologiju razvojnih teškoća i invaliditeta HPD-a, predstavila je svoj rad i rad ove sekcije koja je mala, ali raznovrsna i ima dobra iskustva suradnje preko granica ustanove zaposlenja.

Situaciju u  predškolskom sustavu prikazala je Kamea Jaman, pročelnica Sekcije za razvojnu psihologiju rane i predškolske dobi.

Završni dio tribine bio je posvećen predstavljanju alata koji može olakšati suradnju među stručnjacima, ali i put roditelja do stručnjaka. To je baza podataka, odnosno tražilicawww.raniklik.hr koju razvija HURID i o kojoj je izvijestila Marijana Kralj, asistentica voditeljice projekta DOBRO.

U raspravisu spomenuta neka dobra iskustva međuprofesionalne suradnje u pružanju podrške djeci s poremećajem iz spektra autizma, a kao najveći trenutni izazov istaknute su moguće povrede zakona o zaštiti podataka kada stručnjaci iz različitih ustanova razmjenjuju informacije o zajedničkim klijentima.

*tekst je većim dijelom preuzet sa stranica HURID-a

 

Opširnije:OSVRT NA TRIBINU POVODOM 12. TJEDNA PSIHOLOGIJE*

8. Državno prvenstvo u trčanju na krpljama

Korisnička ocjena:  / 1

 

8. Prvenstvo Hrvatske u trčanju na krpljama održano je  ponedjeljak  i utorak 18. I 19 veljače 2019. na Vrbovskoj poljani (nordijski centar TZ Mrkopalj) nedaleko Delnica. Natjecanje se održalo za muškarce i žene u disciplini trčanja na krpljama na 100 m. Prijavljeno je bilo 36  natjecatelja i 26  natjecateljica iz odgojno obrazovnih ustanova i centara. Organizator natjecanja bilo je Športsko društvo Specijalni športovi „Luč“ uz pokroviteljstvo Specijalne olimpijade Hrvatske. Natjecanje se odvijalo po pravilima Specijalne olimpijade i organizatora.

Predstavnici ŠSD „Krug“ bili su iz programa intelektualnih teškoća: Lucija Pilija koja je osvojila 2. mjesto u skupini 1, Tea Sudarić osvojila je 2.  mjesto u skupini 3, te Ivan Pilija osvojio je 4. mjesto u skupini 3. Iz programa odraslih natjecatelj Predrag Bojčić osvojio je 1 mjesto u skupini 8. Ekipe centra vodile su Sandra Jadrijević, mag. kineziologije i NensiOštrić, mag. kineziologije.

Opširnije:8. Državno prvenstvo u trčanju na krpljama

Radionica "Veliki za male"

Korisnička ocjena:  / 1

Adventsko vrijeme. To je vrijeme darivanja. Vrijeme lijepih želja, dobrih misli i otvorenog srca. Doista je pravo zadovoljstvo biti dio tradicije radionica Veliki za male, koja se ove godine održala 5. prosinca 2018. godine.
Bili su to trenuci koji su za cilj imali potaknuti nas roditelje da se bolje upoznamo, povežemo, sa rehabilitatoricama koje su prisustvovale podijelimo iskustva, recepte, trikove, no prije svega da učinimo zajedno nešto pozitivno i lijepo. Voljela bih da ih ima i više, ali sam sretna sa ovakvim trenucima. Puno znače u našoj zahtjevnoj svakodnevnici.
Kao i do sada, radionica je bila prodajnog karaktera sa ciljem prikupljanja sredstava za nabavku dodatne opreme potrebne za pripreme brojnih glazbenih i umjetničkih događanja.
100 izrađenih anđela odradili su svoj zadatak.
Prikupljena su dovoljna sredstva za nabavku dodatne opreme (radio kazetofon) potrebne za rad u Centru za autizam.

Sretan Božić i mir, blagoslov u 2019. žele Vam sudionici radionice Lidija,  Ivančica, Neda, Nives, Amanda, Sanja, Nikolina, Ivana, Nikica, Gordana,…

                                                                            
Nikica Matacun

Opširnije:Radionica "Veliki za male"

U susret Adventu

Korisnička ocjena:  / 1

U susret Adventu i dječje pjesme u Kulturno-umjetničkom društvu Sesvete

Već tradicionalno, prve subote u prosincu, dječje sekcije KUD-a Sesvete održale su predivan koncert u kojem su predstavili sve ono na čemu su radili tijekom ove godine.
I da, doista, bio je to doživljaj koji je zagrijao već dobrano ozebla srca jedne hladne zimske večeri u Narodnom sveučilištu Sesvete.

Bio je to susret pjesme, plesa, smijeha, empatije i ponosa. Uz goste iz KUD-a, Vidovec, Prigorec iz Markuševca, KUD Laz, KUD Sesvete predstavili su zanimljivi program koji je zajednički ujedinila prof. Ivana Balen. Ovogodišnji susret dodatno su obogatili učenici Centra za autizam Adam, Leon, Davor, Marin i Rino. Koliko su roditelji bili dirnuti sveukupnim događajem pokazuju i slijedeće riječi:
„Kako je to lijepo vidjeti dečke u druženju s drugom djecom. Dobivaju šansu za učenje raznih vještina i prilika da dožive nešto novo i lijepo.“
„Smatramo da je to nešto ne samo korisno, nego i jako potrebno svakom djetetu“.

Kao predsjednici Vijeća roditelja Centra za autizam, kao prijatelju ovih obitelji, ali prije svega kao mami dječaka sa autizmom, ovaj događaj je smjernica čemu trebamo dalje težiti.
Granice ne postoje kao ograničenje, nego kao dodatni poticaj ka njihovom savladavanju.
Ove slike govore dovoljno.

Nikica Matacun

Opširnije:U susret Adventu

COVID-19 POTRES

Podrška stručnjaka svim našim učenicima, njihovim roditeljima i članovima obitelji

+385 99 7826 519 (PONEDJELJAK, SRIJEDA, PETAK 10.00-12.00 sati) +385 92 3938 821 (UTORAK, ČETVRTAK 16.00-17.00 sati)

 

4210516
DanasDanas2529
JučerJučer5410
Ovaj mjesecOvaj mjesec2529
Najviše 05-11-2020 : 6979
3Dot231Dot226Dot13
Logirani Korisnici 0
Gosti 39