Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Stručni skup u Centru za autizam

Korisnička ocjena:  / 0


U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u petak 29. ožujka je u Centru za autizam održan stručni skup pod nazivom „Od početka zajedno“. Stručni djelatnici Centra podijelili su svoja znanja i iskustva kako bi se poboljšalo uključivanje djece s autizmom u redovne vrtiće i škole. Ocjena je sudionika da je skup bio koristan i ostvario ciljeve.

Opširnije:Stručni skup u Centru za autizam

Kampanja povodom Dana svjesnosti o autizmu

Korisnička ocjena:  / 0

 

 

 

 

 

 


Kao prethodnih godina, i ove godine Centar za autizam priključuje se međunarodnoj kampanji Autism Europe povodom Dana svjesnosti o autizmu i pravima osoba s autizmom u cijeloj Europi. Ovogodišnji slogan kampanje je Nova dinamika autizma.

Procjenjuje se da ima 5 milijuna ljudi s poremećajem iz spektra autizma u Europskoj uniji. Mnogi od njih doživljavaju  diskriminaciju na mnogim poljima i socijalnu izoliranost.

Kroz ovu kampanju pozivamo lidere EU da razumiju potrebe i prioritete osoba s PSA  kako bi podržali njihovo potpuno uključivanje u društvo.

O cijeloj kampanji možete pročitati na ovom linku s dostupnim materijalima i na hrvatskom jeziku:

https://www.autismeurope.org/blog/2019/03/17/a-new-dynamic-for-autism-i-∞-autism-campaign-toolkit/


 

Opširnije:Kampanja povodom Dana svjesnosti o autizmu

OSVRT NA TRIBINU POVODOM 12. TJEDNA PSIHOLOGIJE*

Korisnička ocjena:  / 0

Deseta, jubilarna HURID-ova tribina „Članovi za članove i zainteresiranu javnost“  održana je na Tribini Grada Zagreba 22.veljače 2019. i bila je izuzetno dobro posjećena od strane stručnjaka iz različitih ustanova i sektora te različitih profesionalnih usmjerenja  zainteresiranih za rano otkrivanje, dijagnostiku i podršku djeci iz spektra autizma.Fokus nastojanja da se međusobnim upoznavanjem i suradnjom približimo stvaranju mreže rane intervencije u djetinjstvu ovog je puta bio na poremećaju iz spektra autizma u ranoj dobi. Upravo poremećaj iz spektra autizma zbog svoje učestalosti i složenosti zahtijeva suradnju koja nadilazi pojedinu profesiju i sektor i zaslužuje veću društvenu pozornost negoli je trenutno ima. Tribinom jeobilježeni 12. tjedan psihologije tesu nam suorganizatori bile dvije sekcije Hrvatskogpsihološkog društva:Sekcija za razvojnu psihologiju rane i predškolske dobi teSekcija za psihologiju razvojnih teškoća i invaliditeta. Svrha tribine je bila upoznavanje pružatelja usluga te kritičko propitivanje opsega i kvalitete suradnje u otkrivanju, dijagnostici i podršci kod poremećajaiz spektra autizma u ranoj i predškolskoj  dobi.

U uvodnom dijelu,ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan, prof. defektolog i sveučilišna specijalistica rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji,predstavila je u osnovnim crtama rad Centra,osnovanog 1983. godine, koji u svom sastavu od samog početkaima predškolski program za djecu s autizmom. Program koji se provodi zasnovan je na individualizaciji i usklađenosti s razvojnim profilom i potrebama djeteta, a metode rada na vizualno-kognitivnoj podršci i strukturi vremena, prostora i aktivnosti. Do 1996. godine ustanova je u svom sastavu imala Odjel za dijagnostiku i diferencijalnu dijagnostiku i krizna stanja. Posljedice zatvaranja toga Odjela osjećaju se i danas.  Centar njeguje timski pristup u radu, a po potrebi njihovi stručnjaci pružaju podršku stručnjacima u drugim ustanovama, npr. školama u kojima se nalaze djeca s poremećajem iz spektra autizma.

Ivana Sladić Kljajić, psihologinja Centra za autizam i ujedno tajnica Sekcije za psihologiju razvojnih teškoća i invaliditeta HPD-a, predstavila je svoj rad i rad ove sekcije koja je mala, ali raznovrsna i ima dobra iskustva suradnje preko granica ustanove zaposlenja.

Situaciju u  predškolskom sustavu prikazala je Kamea Jaman, pročelnica Sekcije za razvojnu psihologiju rane i predškolske dobi.

Završni dio tribine bio je posvećen predstavljanju alata koji može olakšati suradnju među stručnjacima, ali i put roditelja do stručnjaka. To je baza podataka, odnosno tražilicawww.raniklik.hr koju razvija HURID i o kojoj je izvijestila Marijana Kralj, asistentica voditeljice projekta DOBRO.

U raspravisu spomenuta neka dobra iskustva međuprofesionalne suradnje u pružanju podrške djeci s poremećajem iz spektra autizma, a kao najveći trenutni izazov istaknute su moguće povrede zakona o zaštiti podataka kada stručnjaci iz različitih ustanova razmjenjuju informacije o zajedničkim klijentima.

*tekst je većim dijelom preuzet sa stranica HURID-a

 

Opširnije:OSVRT NA TRIBINU POVODOM 12. TJEDNA PSIHOLOGIJE*

8. Državno prvenstvo u trčanju na krpljama

Korisnička ocjena:  / 1

 

8. Prvenstvo Hrvatske u trčanju na krpljama održano je  ponedjeljak  i utorak 18. I 19 veljače 2019. na Vrbovskoj poljani (nordijski centar TZ Mrkopalj) nedaleko Delnica. Natjecanje se održalo za muškarce i žene u disciplini trčanja na krpljama na 100 m. Prijavljeno je bilo 36  natjecatelja i 26  natjecateljica iz odgojno obrazovnih ustanova i centara. Organizator natjecanja bilo je Športsko društvo Specijalni športovi „Luč“ uz pokroviteljstvo Specijalne olimpijade Hrvatske. Natjecanje se odvijalo po pravilima Specijalne olimpijade i organizatora.

Predstavnici ŠSD „Krug“ bili su iz programa intelektualnih teškoća: Lucija Pilija koja je osvojila 2. mjesto u skupini 1, Tea Sudarić osvojila je 2.  mjesto u skupini 3, te Ivan Pilija osvojio je 4. mjesto u skupini 3. Iz programa odraslih natjecatelj Predrag Bojčić osvojio je 1 mjesto u skupini 8. Ekipe centra vodile su Sandra Jadrijević, mag. kineziologije i NensiOštrić, mag. kineziologije.

Opširnije:8. Državno prvenstvo u trčanju na krpljama

Radionica "Veliki za male"

Korisnička ocjena:  / 1

Adventsko vrijeme. To je vrijeme darivanja. Vrijeme lijepih želja, dobrih misli i otvorenog srca. Doista je pravo zadovoljstvo biti dio tradicije radionica Veliki za male, koja se ove godine održala 5. prosinca 2018. godine.
Bili su to trenuci koji su za cilj imali potaknuti nas roditelje da se bolje upoznamo, povežemo, sa rehabilitatoricama koje su prisustvovale podijelimo iskustva, recepte, trikove, no prije svega da učinimo zajedno nešto pozitivno i lijepo. Voljela bih da ih ima i više, ali sam sretna sa ovakvim trenucima. Puno znače u našoj zahtjevnoj svakodnevnici.
Kao i do sada, radionica je bila prodajnog karaktera sa ciljem prikupljanja sredstava za nabavku dodatne opreme potrebne za pripreme brojnih glazbenih i umjetničkih događanja.
100 izrađenih anđela odradili su svoj zadatak.
Prikupljena su dovoljna sredstva za nabavku dodatne opreme (radio kazetofon) potrebne za rad u Centru za autizam.

Sretan Božić i mir, blagoslov u 2019. žele Vam sudionici radionice Lidija,  Ivančica, Neda, Nives, Amanda, Sanja, Nikolina, Ivana, Nikica, Gordana,…

                                                                            
Nikica Matacun

Opširnije:Radionica "Veliki za male"

U susret Adventu

Korisnička ocjena:  / 1

U susret Adventu i dječje pjesme u Kulturno-umjetničkom društvu Sesvete

Već tradicionalno, prve subote u prosincu, dječje sekcije KUD-a Sesvete održale su predivan koncert u kojem su predstavili sve ono na čemu su radili tijekom ove godine.
I da, doista, bio je to doživljaj koji je zagrijao već dobrano ozebla srca jedne hladne zimske večeri u Narodnom sveučilištu Sesvete.

Bio je to susret pjesme, plesa, smijeha, empatije i ponosa. Uz goste iz KUD-a, Vidovec, Prigorec iz Markuševca, KUD Laz, KUD Sesvete predstavili su zanimljivi program koji je zajednički ujedinila prof. Ivana Balen. Ovogodišnji susret dodatno su obogatili učenici Centra za autizam Adam, Leon, Davor, Marin i Rino. Koliko su roditelji bili dirnuti sveukupnim događajem pokazuju i slijedeće riječi:
„Kako je to lijepo vidjeti dečke u druženju s drugom djecom. Dobivaju šansu za učenje raznih vještina i prilika da dožive nešto novo i lijepo.“
„Smatramo da je to nešto ne samo korisno, nego i jako potrebno svakom djetetu“.

Kao predsjednici Vijeća roditelja Centra za autizam, kao prijatelju ovih obitelji, ali prije svega kao mami dječaka sa autizmom, ovaj događaj je smjernica čemu trebamo dalje težiti.
Granice ne postoje kao ograničenje, nego kao dodatni poticaj ka njihovom savladavanju.
Ove slike govore dovoljno.

Nikica Matacun

Opširnije:U susret Adventu

"Slike s izložbe"- KD Vatroslava Lisinskog

Korisnička ocjena:  / 0

U utorak, 13. listopada 2018. deset učenika iz Programa osnovnoga školovanja učenika s poremećajem iz spektra autizma u pratnji učitelja posjetili su KD Vatroslava Lisinskog. U organizaciji Hrvatske glazbene mladeži slušali smo skladbu Slike s izložbe ruskoga skladatelja Modesta Petroviča Musorgskoga. Skladbu je izveo Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog. Musorgski je pod nadahnućem izložbe Hartmannovih radova skladao Slike s izložbe za klavir. Slike s izložbe Musorgski je oblikovao u formi suite od deset stavaka koje opisuju deset Hartmannovih slika koje je Musorgski odabrao, na čijem je početku tema promenade koja predstavlja samog skladatelja koji šeće na izložbi od slike do slike te pokazuje svoj odnos prema slikama i slikaru. Bilo je autora koji su orkestrirali klavirske Slike s izložbe, ali je Ravelova verzija ostala najuspjelija.
Prije izvedbe samoga djela, dirigent je učenike upoznao s orkestrom: učenici su saznali da se simfonijski orkestar sastoji od četiri sekcije - gudača (među koje se, kao žičani instrumenti ubrajaju i glasovir i harfa), limenih puhača, drvenih puhača i udaraljki. Također su predstavljeni instrumenti pojedinih sekcija, pa su učenici mogli usporediti različite boje tona i zvukovne karakteristike instrumenata. Sudjelovali su i u glazbenome kvizu – prepoznajete li koji od pet glazbenih isječaka ne pripada Slikama s izložbe? Naravno da su i učitelji malo pomogli… . Naši učenici su pažljivo slušali, uživali u impresiji koju im je prenosila glazba, pljeskali i glasali se od veselja uz izvedbu skladbe.
Na kraju koncerta dirigent je pozvao hrabre učenike na zajedničko dirigiranje orkestru.
Učenik D. C. R. pridružio se zajedničkom dirigiranju pri čemu je neizmjerno uživao. Dirigirati uživo pravom simfonijskom orkestru!
Dirigirao je najljepše!!!
Veselimo se sljedećem koncertu!

 

Opširnije:"Slike s izložbe"- KD Vatroslava Lisinskog  

Edukacija kolega u Centrima za odgoj i obrazovanje i Centrima za rehabilitaciju

Korisnička ocjena:  / 0

Djelatnici Centra za autizam (ravnateljica Žarka Klopotan te edukacijski rehabilitatori i stručni suradnici: Draga Mamić, Radmila Amanović, Ljiljana Umićević, Monika Jakopović, Đurđica Sokolić, Sandra Rožman, Ana Ružić, Ivana Sladić Kljajić, Nives Mamić, Ivana Majsec, Željko Lešković, Stanka Pinjuh) u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održali su 4. i 5. listopada 2018. godine edukaciju za stručne djelatnike u Centrima za odgoj i obrazovanje i Centrima za rehabilitaciju pod nazivom: „SPECIFIČNOSTI RADA S KORISNICIMA S POREMEĆAJEM IZ AUTISTIČNOG SPEKTRA“.

Stručnjaci, sudionici edukacije pokazali su interes za posebnosti i specifične zahtjeve rada s osobama  s autizmom i motivaciju za pružanjem primjerene podrške istima. Centar za autizam Zagreb nastavlja i dalje pružati profesionalnu podršku u educiranju kolega koji u svom svakodnevnom radu imaju priliku raditi s osobama s poremećajem iz spektra autizma.

Opširnije:Edukacija kolega u Centrima za odgoj i obrazovanje i Centrima za rehabilitaciju

72 sata bez kompromisa

Korisnička ocjena:  / 0

I ove se godine Centar za autizam priključio volonterskom maratonu „72 sata bez kompromisa“ koji je trajao 19. do 21. listopada. Taj međunarodni projekt promiče ideju zajedništava, solidarnosti, kreativnosti i volonterstva okupljajući prvenstveno studente, srednjoškolce i druge mlade osobe koje žele svojim radom ostaviti pozitivan utisak u lokalnoj zajednici pomažući bližnjima i potrebitima. Aktivnosti koje se provode tim projektom vrlo su raznolike i brojne te su i mogućnosti za uključivanje Centra za autizam bile takve.

Tijekom dva dana više od dvadeset volontera sudjelovalo je u socijalizacijskim i radnim aktivnostima zajedno s korisnicima i djelatnicima Centra. Pri tome su u akciji sudjelovali osnovnoškolski programi za učenike s autizmom i s intelektualnim teškoćama te programi za odrasle korisnike Centra.

U petak ujutro vrijedni volonteri osvježili su novom bojom prostor u životnoj zajednici u Novom Jelkovcu. Poslijepodne je održana rasplesana glazbena radionica i druženje uz obilježavanje Dana kruha s našim odraslim korisnicima u Dvorničićevoj ulici, dok su volonteri na lokaciji Vile Velebita marljivo i u dobrom raspoloženju grabljali lišće i uređivali dvorište. U subotu su se u veselom i radišnom raspoloženju održale aktivnosti krečenja zidova športske dvorane i jedne učionice u školi te radionice u Dankovečkoj ulici čime je uljepšan boravak učenika i korisnika u prostorima Centra. Održana je i radionica izrade didaktičkog materijala u kojoj su predani volonteri izrađivali materijale za rad s korisnicima.

Na kraju ovog nadasve lijepog i poučnog zajedničkog iskustva možemo biti ponosni što smo sudjelovali u nečem vrijednom i korisnom te zaista promicali ideju zajedništava, solidarnosti, kreativnosti i volonterstva! S nadom kako je sudjelovanje u ovom projektu bilo na zadovoljstvo sviju, veliko hvala prvenstveno volonterima te organizatorima projekta, kao i našim korisnicima i djelatnicima Centra!

Veselimo se i nestrpljivo iščekujemo nove suradnje! 

Opširnije:72 sata bez kompromisa

DAN KRAVATE

Korisnička ocjena:  / 0

Hrvatski sabor je 2008.godine 18.listopada proglasio Danom kravate.

Ove su godine učenici Centar za autizam prigodno obilježili taj dan. 

3864369
DanasDanas4658
JučerJučer6209
Ovaj mjesecOvaj mjesec4658
Najviše 03-22-2020 : 6840
3Dot223Dot3Dot101
Logirani Korisnici 0
Gosti 44