Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

TEACCH SEMINAR

Korisnička ocjena:  / 1

Šest stručnjaka Centra za autizam Zagreb imalo je priliku prisustvovati dvodnevnom seminaru „TEACCH-Strukturirano podučavanje za osobe s poremećajima iz autističnog spektra.“                 

Seminar se održao 7. i 8.10.2016. u Ljubljani, u organizaciji Svetovalnice za avtizem iz Slovenije. Govornici su bili Dr. Lee Marcus jedan od direktora TEACCH Trening programa, i klinički profesor te Janet Martin, Autizam specijalistica iz TEACCH Centra, oboje priznati svjetski stručnjaci. Smatramo da je seminar bio izuzetno koristan jer je osim predavanja o stilovima učenja, procjeni, rasporedima učenika, vizualno strukturiranim zadacima, radnim sustavima, fizičkoj organizaciji prostora za osobe s autizmom te razumijevanju izazovnih ponašanja također bilo moguće uvježbavati sva stečena znanja kroz praktične zadatke u malim grupama. Sa novim znanjima i velikom motivacijom za primjenu stečenih znanja vratili smo se u Hrvatsku.

Opširnije:TEACCH  SEMINAR

Bicikli za djecu Centra za autizam – dar Tele2

Korisnička ocjena:  / 1


Mjesec rujan završio je veselo i poletno za djecu, roditelje i učenike iz Centra za autizam. Veliku radost priredili su nam djelatnici iz Tele2 koji su darovali ustanovi 22 bicikla.

U Svetom Martinu na Muri organizirali su motivacijski sastanak i druženje na kojem su timovi Tele2 iz cijele Hrvatske sklapali bicikle uz pomoć mentora iz tvornice bicikala. Cilj je bio vježbanje u timskom radu i jačanje zajedništva kao i dijeljenje vrijednosti sa zajednicom. Ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan pratila je dio tih aktivnosti koje su bile prožete željom da se razvesele djeca s poremećajem iz spektra autizma i da im se za provedbu  programa iz TZK i ostalih odgojno-obrazovnih područja daruju bicikli. Posebno im je zahvalila što su kao primatelja dara odabrali upravo Centar za autizam i time svima priredili veliku radost i dobrobit.

Ukupno su sklopljena 22 bicikla. Od tog broja 10 je biciklića darovano djeci i njihovim obiteljima, 2 su dobila djeca iz predškolskog programa, 10 ih je u školi: 5 za program osnovnog školovanja za djecu s poremećajem iz spektra autizma i 5 za učenike iz programa intelektualnih teškoća.

Na livadi kraj škole obavljena je primopredaja. Mnogi su odmah isprobali bicikle, neki samostalno, neki uz pomoć roditelja i učitelja. Podršku je pružao i naš biciklist Matija Kvasina koji je poticao učenike na vožnju i upućivao ih u vještinu bicikliranja.

Djelatnici iz Tele2 s predstavnicima svoje uprave završili su ovu plemenitu i humanu akciju u interakciji s djecom, roditeljima i učiteljima. Ugodno iznenađenje bili su i predstavnici medija koji su zabilježili ovaj vrijedan čin Tele2 kao društveni doprinos.

Ravnateljica je još jednom izrazila zahvalu u ime ustanove, a Davorova mama u ime roditelja.

Opširnije:Bicikli za djecu Centra za autizam – dar Tele2

Predavanje i radionicu na temu: «Socijalne priče u radu s osobama s teškoćama»

Korisnička ocjena:  / 1

Monika Jakobović, prof.def., iz Centra za autizam Zagreb, održala je predavanje i radionicu na temu: «Socijalne priče u radu s osobama s teškoćama» na sastanaku Sekcije za psihologiju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Hrvatskog psihološkog društva. Sastanak je održan 15.9.2016. u prostoru knjižnice Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama, Goljak 2, Zagreb. Predavanju su prisustvovali zainteresirani članovi Sekcije.

 

Opširnije:Predavanje i radionicu na temu: «Socijalne priče u radu s osobama s teškoćama»

Konferencija o naprednoj tehnologiji za osobe s invaliditetom održana je 1. i 2. rujna

Korisnička ocjena:  / 2

Ove godine prvi put je održana konferencija „Asistivna tehnologija i komunikAACija“ u Zagrebu. Konferencija je bila u organizaciji Tehničkog fakulteta u Rijeci, ERF-a, NEURON (Udruga osoba oboljelih od ALS-a i drugih rijetkih bolesti), e-glas, Tobii Dynavox, LIFEtool (computer aided communication), Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava, Clevy te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Primjena tehnoloških pomagala je velik iskorak u prevladavanju komunikacijske barijere osoba s invaliditetom. Suradnja IT i srodnih informacijskih stručnjaka sa stručnjacima koji rade s osobama s poteškoćama komunikacije pokazao se kao svojevrsni „pun pogodak“ u razvoju takvih pomagala te omogućavaju prilagođavanje individualnim potrebama krajnjeg korisnika. Važno je napomenuti da je upotreba tehnoloških pomagala naišla na široku primjenu i zbog njihove financijske dostupnosti.

U dva dana edukacije izlagalo je 16 predavača, eminentnih stručnjaka i korisnika asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije iz 9 zemalja. Za vrijeme konferencije sudionici su imali mogućnost isprobati različita pomagala za osobe s invaliditetom, od asistivne tehnologije za pristup računalu do potpomognute komunikacije, te pogledati izložene poster prezentacije terapeuta iz Hrvatske i drugih zemalja koji u svom radu koriste asistivnu tehnologiju i/ili se bave potpomognutom komunikacijom. Konferencija je bila podijeljena na 3 tematska područja: „Stvaranje mogućnosti“, „Pomagala za kvalitetniji život“ te „Korisnik u fokusu“.

Na konferenciji su prisustvovali i djelatnici Centra za autizam; Željka jakšić, Martina Gregorina, Radmila Amanović, Alen Conjar, Sanja Strukan Tocigl, Vojko Rožmanović, Jadranko Lisak, Vesna Alandžak i Renata Vragović, a nove će spoznaje o asistivnoj tehnologiji kroz stručne aktive i predavanja prenijeti svojim kolegama i suradnicima.

Više o konferenciji možete pročitati na www.ataac.eu

Opširnije:Konferencija o naprednoj tehnologiji za osobe s invaliditetom održana je 1. i 2. rujna

Ljetovanje u Selinama 2016.

Korisnička ocjena:  / 3

Nakon uspješne nastavne i radne godine, zasluženo smo već 14. godinu za redom, otišli na ljetovanje u naše odmaralište u Selinama. Ljetovanje je realizirano u 10 smjena ( tri smjene osnovnoškolskog programa autizma, dvije smjene programa intelektualnih teškoća i pet smjena program odraslih osoba s autizmom) u vremenskom periodu od 28.lipnja do 6.rujna 2016.godine.

Polaznici su uživali u kupanju, večernjim izlascima na omiljene slastice, plesu u discu i drugim ljetnim aktivnostima, nezaobilazne su nam bile proslave rođendana uz torte i prigodne poklone. Ovo ljetovanjeuz puno sunca i ugodne topline, bilo je i razdoblja kada nas je bura malo propuhala. Kada bi zapuhala bura aktivnosti bi se mijenjale, odlazilo se u štetnje poučnom stazom Paklenica, izlete u Starigrad i Zadar,organizirane su razne radionice: aerobika, pjesme uz pokret, karaoke, likovne radionice ...A svi smo se veselili kada bi zamirisao naš veliki roštilj. Ovo ljeto ćemo pamtiti po tome što su nas na večer zabavljali veliki skakavci i žabice koje bi dolutale u naše dvorište.

Za lijepoga vremena na plaži smo uživali u moru, neki su naučili plivati, dok su neki  svladavali strah od vode, a drugi uživali u pecanju ili u igri na plaži.

Zahvaljujemo voditeljima smjena: Alenu Conjaru, Sandri Jadrijević, Jadranku Lisaku, Zlatici Martinović, Slavici Novaković, Tanji Biloglav i Darku Šanteku, vozačima na sigurnom prijevozu:Gigi, Miši, Marijanu, Velidu, Tončiju, Zvonku i Davoru. Zahvaljujemo i svim osobama u pratnji koje su prihvatile dodatna zaduženja prijevoza kombijem u Selinama i provođenja zdravstvenog programa, kao i našim dragim kuharicama koje su nam pripremale ukusna jela Biljani, Ani i Dragici. Hvala svim zaposlenicima koji su se rado odazvali kao pratnja našim polaznicima na ljetovanju.

Opširnije:Ljetovanje u Selinama 2016.

Završna školska priredba i donacija TV prijemnika članica Kluba supruga vojnih izaslanika

Korisnička ocjena:  / 1

Dana 09.06.2016.g. priredili smo završnu priredbu za naše goste i roditelje koja se održala u sportskoj dvorani Centra za autizam.

Na početku priredbe svim prisutnima obratila se ravnateljica gospođa Žarka Klopotan prigodnim pozdravnim govorom, a posebno je zahvalila svim našim dobročiniteljima koji tijekom godine prate naš rad te nam pomažu raznim donacijama. Učenici i njihovi učitelji prikazali su nam što su naučili i posebno osmislili za ovu priredbu. Naši uvijek dobrodošli i dragi gosti iz OŠ Vjenceslava Novaka, otplesali su kaubojski ples s učenicima iz osnovnoškolskog programa autizam. Treba naglasiti veliki uspjeh dvoje naših učenika koji su odradili odličan nastup sviranjem klavira. Cijela priredba je bila puna pjesme, plesa, folklora i prigodnih recitacija. Publika je nastupe naših učenika nagradila velikim pljeskom.

Nakon završetka priredbe, zadovoljni uzvanici su se uputili prema blagovaonici  na službeno otkrivanje televizora kojeg su donirale članice Kluba supruga vojnih izaslanika u Republici Hrvatskoj. Tom je prilikom Centar na poklon dobio veliki televizor uz najbolje želje za napredak, a zahvaljujući nesebičnoj donaciji biti će podignuta kvaliteta rada Centra.  Ravnateljica je zahvalila na donaciji te je uslijedilo službeno uključenje televizora prilikom kojeg smo pogledali kratak video uradak koji smo sinimili zajedno s našim učenicima. Ovom prilikom se zahvaljujemo svima na jednom predivnom danu ispunjenim lijepim i pozitivnim trenucima.

Nakon toga je uslijedio domjenak, za koji su zaslužne naše kuharice te izložba likovno-kreativnih radova učenika naše škole.

U nastavku pogledajte dio atmosfere s završne priredbe i službeno otvorenje donacije.

 

Opširnije:Završna školska priredba i donacija TV prijemnika članica Kluba supruga vojnih izaslanika

Likovna radionica Hrvatskog školskog muzeja u Centru za autizam

Korisnička ocjena:  / 2
U sklopu projekta Hrvatskog školskog  muzeja  Školski muzej slikom priča – naša Slikopriča, 9.6.2016. godine u našoj školi održana je likovna radonica. Radionica je vezana uz izložbu Bertuchovo slikovno carstvo, čija je tema velika dječja encikolpedija s kraja 18. stoljeća. Likovnim radionicama u okviru ovog projekta Hrvatskog školskog muzeja će se stvarati, po uzoru na enciklopediju F.J.Bertucha, mala slikovna enciklopedija našeg vremena. Među mnogobrojnim pomagačima i autorima Slikopriče, na veliko zadovoljstvo, našao se i Centar  za autizam.
Našu školu posjetile su Branka Manin, ravnateljica muzeja kao i autorice ovog projekta, Ivana Dumbović Žužić, viša muzejska pedagoginja  i  Kristina Gverić,  kustosica. Naše gošće, koje su  učenici već upoznali prilikom razgledavanja izložbe i druženja  na kreativnoj radionici povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, vodile su radionicu uz pomoć defektologinja Zvonimire Tomac i Melanije Milatović. Radionici se pridružila i Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam.
Zajedničkim snagama učenici programa intelektrualnih teškoća i osnovnoškolskog programa autizma vrijedno i kreativno crtali su brodove, kuće, različite vrste životinja, cvijeća, te ih maštovito oživljavali vodenim bojama, dajući  svoj dobrinos Slikopriči.
U drugom dijelu radionice učenici su crtali  i bojali različite motive koje su izrezivali i umetali u plastične okvire s magnetom na poleđini.  Učenike je posebno veselilo što su  šarene  magnete  mogli razmijeniti s prijateljima ili zadržati za uspomenu.
U veselom raspoloženju završili smo radionicu ali smo se nastavili družiti uz kolače i sok sa uzajamnom željom za nastavkom ove uspješne suradnje.

Opširnije: Likovna radionica Hrvatskog školskog muzeja u Centru za autizam

4219228
DanasDanas2604
JučerJučer2720
Ovaj mjesecOvaj mjesec11241
Najviše 05-29-2020 : 6158
34Dot204Dot176Dot125
Logirani Korisnici 0
Gosti 29