Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

#DjecaDjeci #AdventUDubravi

Korisnička ocjena:  / 0

Dana 16. prosinca 2019. godine Centar za autizam sudjelovao je na Božićnom humanitarnom sajmu u organizaciji Vijeća Gradske četvrti  Gornja Dubrava u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, SmArt Ideas Lab. Sajam je održan u Narodnom sveučilištu Dubrava- Kulturni Centar.

U sklopu sajma održana je humanitarna prodajna izložba radova dječjih vrtića te učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola. Naš Centar za autizam sudjelovao je s prodajom radova učeničke zadruge „Grana“. Sredstva od prodaje namijenjena su štićenicima Kuće za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi- Kuća EMAUS, Caritas. Osim humanitarne prodajne izložbe, posjetitelji sajma mogli su uživati i u razigranom kutku kod Djeda Božićnjaka u raznim radionicama za djecu te u Božićnom koncertu.

Ovo je treća godina kako Centar za autizam sudjeluje u humanitarnom sajmu #DjecaDjeci te se veselimo daljnjoj suradnji.

Opširnije:#DjecaDjeci #AdventUDubravi

Terapijsko hranjenje u djece s razvojnim teškoćama

Korisnička ocjena:  / 0

14. i 15.12. djelatnice Centra za autizam, Brunela Majstorović, Daniela Šoštarić I Magdalena Jančec sudjelovale su na edukaciji "Terapijsko hranjenje u djece s razvojnim teškoćama" u organizaciji Udruge roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju "Anđeli" u suradnji s radnim terapeutom Dubravkom Jurišićem. Edukacija je provedena kroz teoretski i praktični dio. U teoretskom dijelu obuhvaćeno je praćenje razvojnih miljokaza oralno-motoričkog razvoja, uzroci teškoća jedenja i pijenja kod djece s razvojnim odstupanjima kao i sve bitne pretpostavke i terapijski pristupi za sigurno i učinkovito hranjenje.

Praktični dio odnosio se na pohađenje simulacijske radionice iz različitih tehnika hranjenja, kao i analiziranja video snimki direktnog rada s korisnicima.

Sudjelovanjem na ovoj edukaciji djelatnice Centra za autizam dobile su potrebno znanje i nužno osnaživanje za učinkovito provođenje aktivnosti terapijskog hranjenja u svom daljnjem radu.

Opširnije:Terapijsko hranjenje u djece s razvojnim teškoćama

Donacija računala

Korisnička ocjena:  / 2

Za naše male genijalce je projekt koji Hrvatska elektroprivreda d.d. organizira od 2015. godine. HEP donacijom računalne opreme, onim osnovnim školama kojima je to potrebno, želi poboljšati uvjete održavanja nastave i učenja te potaknuti razvoj kreativnog mišljenja. Odjel osnovnog školovanja učenika s intelektualnim teškoćama, Centara za autizam, bio je jedan od sretnih koji se prijavio na natječaj i dobio dva nova računala za naše male genijalce.

Veliko hvala HEP-u od naših učenika.

Opširnije:Donacija računala

Sveti Nikola

Korisnička ocjena:  / 1

Trala-lala-lala-la u školu nam je došao sveti Nikola!

Dobar stari Nikola nam je svakom učeniku donio prekrasne poklon pakete koje su mu pomogli nabaviti njegovi i naši prijatelji iz Diners CardClub kojima smo jako zahvalni. Osim poklon paketa naši prijatelji iz Diners CardCluba su poslali i svoje šarene rođendanske majice koje su naši učenici obukli i u kojima su pozirali za veselu zajedničku fotografiju.

Hvala Nikoli i njegovim Diners prijateljima!

Trala-lala-lala-la!!!!

Opširnije:Sveti Nikola

Međunarodna izložba sportskih fotografija ODLUČUJUĆI TRENUTAK 2019

Korisnička ocjena:  / 1

ODLUČUJUĆI TRENUTAK 2019. je naziv Međunarodne izložbe sportske fotografije koja se već 11 godina održava u Rijeci, u Galeriji Principij pod pokroviteljstvom Primorsko goranske županije, Hrvatske olimpijske akademije, Središnjeg državnog ureda za sport. Ove godine na natječaj se prijavilo 86 autora s 576 fotografija iz 12 hrvatskih  županija, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Austrije. Na izložbi je prikazano 55 djela 33 autora. Odabrane su 3 najbolje fotografije, dodjeljeno je 7 pohvala od čega jedna u kategoriji mladog autora, te najbolja fotografija u kategoriji  fair playa.

Centar je na natječaju zastupla Andrijana Đumlan-Cetin sa svoje 3 fotografije:

1) Dječaci i djevojčice jednako vole nogomet

2) Najbolja golmanica natjecanja

3) Mi volimo sport i natjecanja iako smo djeca s teškoćama

Treća njezina fotografija je ušla u 55 izbranih i bila predstavljena na istoj izložbi.

Prvu nagradu je odnijela autorica Nataša  Kupljenik s fotografijom "Snaga. "Drugu Manuel Angelini sa svojim triptihom "Trenerske brige", a treću Denis Peroš sa svojim "Startom". Nagradu za fair play je odnio Vladimir Dugandžić -"Sport i prijateljstvo". Pohvalu za mladog autora je dobila Lea Dugandžić "Golf sport".

Opširnije:Međunarodna izložba sportskih fotografija ODLUČUJUĆI TRENUTAK 2019

„BorAnka“ u našoj školi

Korisnička ocjena:  / 0

Potaknuti akcijom pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije, pod pokroviteljstom Saveza izviđača Hrvatske, odlučili smo i mi dati svoj skromni doprinos. Održali smo radionicu „BorAnka“.  Nakon što smo saznali za akciju, kontaktirali smo Savez izviđača ,dobili Boralice- crne pastele izrađene od pepela izgorenog drveća i krenuli u sadnju virtualne šume Centra za autizam.

Opširnije:„BorAnka“ u našoj školi

Muridov kongres

Korisnička ocjena:  / 0
1. MURID - ov kongres na temu S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji odrzan je 25. i 26. listopada 2019.godine u Čakovcu. Na kongresu je sudjelovalo oko stotinjak sudionika iz cijele Hrvatske i iz Slovenije, a otvorila ga je predstavnica ministarsva zdravstva gda. Andrea Bičanić i gđa. Silvija Pucko direktorica Udruge. Kroz dva dana trajanja kongresa veliki broj predavanja održali su upravo MURID - ovi djelatnici kako bi nam prikazali njihov model rada kao jedinstven model u Hrvatskoj. Kroz dvadesetak predavanja tako smo mogli saznati više o S.M.A.R.T pristupu u edukacijsko - rehabilitacijskoj praksi, evaluaciji terapijskog procesa, timskom pristupu u radu, inicijalnoj procjeni i izradi programa,  radnom učinku i kompetenciji i njihovoj suradnji sa školama i vrtićima. Kroz dva dana svoja predavanja na temu "Probir kao temelj rane intervencije" i "Sveobuhvatni sustav podrške obiteljima: prilike i izazovi" su održale i profesorice na Edukacijskom - rehabilitacijskom fakultetu, doc.dr.sc. Liljana Pintarić Mlinac i prof.dr.sc.Anamarija Žic Ralić.

Opširnije:Muridov kongres

ATAAC 2019! Zagreb, 15.10. – 17.10.2019

Korisnička ocjena:  / 0

Jedanaest stručnjaka Centra za autizam je sudjelovalo na ovogodišnjoj Konferenciji ATACC 2019. u Zagrebu u hotelu Westin. Konferencija o naprednoj tehnologiji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH i sva tri nadležna ministarstva. Da je riječ o velikom događaju govori i činjenica da su prvi i treći dan konferencije sva mjesta bila popunjena te je napravljena i lista čekanja ako netko od prijavljenih otkaže. Nije ništa neobično s obzirom na to da su najavljeni izlagači došli iz mnogih zemalja (od sjevera Europe Švedske do Austrije, Poljske, Kanade , SAD-a i naravno Hrvatske) podijeliti saznanja o najnovijim dostignućima o naprednoj tehnologiji namijenjeno populaciji kojoj je, reklo bi se, u praktičnom smislu najviše potrebna. U tri dana preko 20 predavača iz 10 zemalja prezentiralo je postignuća asistivne tehnologije na području komunikacije i upravljanja okolinom s naglaskom na obrazovanje, potpomognutu komunikaciju i ranu intervenciju. Tijekom Konferencije održano je šest radionica kojima se moglo detaljnije upoznati izlagano područje ili prikazana tehnologija, dvije tematske diskusije na temu potrebne formacije stručnjaka za bavljenje asistivnom tehnologijom.

Za nas je bilo osobito značajno poslušati promišljanja stručnjaka koji su ujedno i roditelji djece s poremećajem iz spektra autizma u kontekstu primjene AT u ranoj intervenciji. Tu su naravno bili i predstavnici različitih tvrtki koje se bave razvojem tehničkih rješenja komunikacijskih pomagala, sad već renomirane i svjetski poznate tvrtke kao što su Tobii  Dynavox, Smartbox, LIFEtool, CSS MicroSystems, Jabbla te ostali premda manje poznati ali isto tako značajni.

Pitanje dostupnosti komunikacije danas se smatra temeljnom ljudskom potrebom i pravom. Dužnost stručnjaka jest da odgovori na ovaj izazov. Stručnjaci okupljeni u suradnički stručni tim usmjereni su na funkcionalni pristup i analiziraju kako invaliditet utječe na funkciju osobe, a onda razmatraju alternativne pristupe i moguća asistivna pomagala kako bi funkciju osobe unaprijedili. Neophodno je da stručni tim ima kulturu vjerovanja u mogućnost napretka i da aktivno svaki iz svoje stručne perspektive radi na ostvarenju postavljenih ciljeva. Pri tome fokus nije samo na osobu koja ima invaliditet nego i na njegovu okolinu i analiziranje kako će osobi neko pomagalo koristiti u okolini, odnosno u različitim okruženjima. Taj pristup se zove SETT pristup (Student, Environments, Tasks, Tools), jer učenika / dijete, osobu stavlja u kontekst u kojem živi i izbor pomagala (različitih alata, ne prvenstveno visokotehnoloških uređaja) kojima će provesti neke zadatke samostalno a koji će mu omogućiti da bude prihvaćen i uključen u toj okolini.

Standardi asistivne podrške su: vještine + alati i oprema + organizacija + znanje i vjerovanje. Dostupnost visokotehnološke opreme svuda je problematična u većoj ili manjoj mjeri, jer jedno pomagalo dijete / osoba preraste i treba novo pomagalo ili drukčiji softver. Stoga je važno stvarati inventar asistivne tehnologije i organizirati njenu primjenu, recimo u pojedinoj školi. U nekim zemljama roditelji su zajedno s proizvođačima i prodavačima asistivne tehnologije izborili da javno zdravstveno osiguranje prizna pravo na osobna asistivna pomagala i financira ih. Dok je za pojedine osobe s kompleksnim potrebama podrške visokofunkcionalna asistivna tehnologija opravdana jer je jedini pristup komunikaciji, kod ostalih osoba s invaliditetom nisko i srednje tehnološka sredstva su obično dostatna do razine komunikacije koja je potrebna na radnom mjestu ili na društvenim mrežama, odnosno do razine kada brzina komunikacijske razmjene postaje vrlo važan čimbenik za aktivno sudjelovanje. Osoba mora imati mogućnost komunikacije svuda i u svim uvjetima7okruženjima. Nabava odgovarajućeg komunikatora nije rješenje komunikacijskih problema, nego poticanje potrebe za komunikacijom i sudjelovanjem. U ranoj intervenciji izazov je razvoj intencijske komunikacije bez koje nema razvoja jezika i govora. Pri tome pomaže pristup temeljen na aktivnosti gdje se situacija kreira na način da se polazi od interesa djeteta da bi dijete bilo uključeno a onda moglo i stupiti u interakciju potrebnu za komunikaciju. Kod djece s PSA istaknuto je da razvojne paradigme vezane uz komunikaciju, jezik i govor redovne populacije nisu primjerene, već je izazov razvoja komunikacije savladiv PECS metodom. Sve životne situacije i sva područja življenja ili školovanja treba podrediti razvoju komunikacije kao temelju za učenje jezika i govora, odnosno aktivno sudjelovanje u zajednici. Dob osobe nije prepreka za početak asistivne podrške.

Konferencija je imala za cilj predstaviti najnovija tehnička dostignuća s područja asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije i utjecati na razvoj svijesti o svim mogućnostima koje pružaju osobama s invaliditetom. Da li je u tome uspjela? Nesumnjivo jest! Osnaženi novim znanjima, mogućnostima, načinima procjene i primjene AT u svakodnevnom radu s djecom, učenicima i odraslim korisnicima sa složenim komunikacijskim potrebama a to su svakako oni koji imaju poremećaj iz spektra autizma idemo u korak sa svijetom!

Europski školski sportski dan

Korisnička ocjena:  / 0

http://www.autizam.hr/images/ews2019.jpg

U petak 27.9. 2019. godine obilježili smo Europski školski sportski dan u sklopu Europskog tjedna sporta kojemu je cilj promicanja vježbanja i zdravlja. Sudjelovali su svi učenici iz osnovnoškolskog programa autizma.

COVID-19 POTRES

Podrška stručnjaka svim našim učenicima, njihovim roditeljima i članovima obitelji

+385 99 7826 519 (PONEDJELJAK, SRIJEDA, PETAK 10.00-12.00 sati) +385 92 3938 821 (UTORAK, ČETVRTAK 16.00-17.00 sati)

 

4210316
DanasDanas2329
JučerJučer5410
Ovaj mjesecOvaj mjesec2329
Najviše 05-11-2020 : 6979
3Dot231Dot226Dot13
Logirani Korisnici 0
Gosti 43