Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

POSJET STUDENATA S UNIVERSITY OF WEST OF ENGLAND

Korisnička ocjena:  / 0

Prije 18 godina započela je suradnja sa studentima sestrinstva s UWE iz Bristola, Velika Britanija i Centra za autizam Zagreb. Nakon svih naših dugogodišnjih druženja ostajemo vjerni tradiciji pa smo se i ove godine družili u svibnju.Ugostili smo 13 sudenata, dvoje njihovih profesora, Simon Hall i Lucy Edwards kao i Sam Greedy koja već godinama kao bivša studentica dolazi u pratnji u funciji stručne podrške. Tijekom boravka studentima je organizirana stručna praksa na svim našim lokacijama i praćenje rada osoblja.Prema osobnim afinitetima pružili smo im mogućnost da pojedine programe posjete više puta te da se osobno uključuju u rad s korisnicima. Praksa je dobar način razmjene iskustava u radu a mnogima od njih i prvo iskustvo susreta s osobama s poremećajem iz autističnog spektra.Tijekom jednotjednog boravka imali su potpunu podršku djelatnika i svake godine ojačamo naše međunarodne kontakte do te mjere da neki žele ponovno doći pa čak i u ulozi volontera. I ove godine pokazali su se kao vrijedni, susretljivi, puni razumijevanja te su i sami rekli kako im je ovo jedno od vrijednijih životnih iskustava i prilika da  bolje upoznaju čak i sebe.

Misno slavlje prvopričesnika i krizmanika

Korisnička ocjena:  / 2

U subotu, 18.5.2019. u 10 sati u Župi svetog Ivana XXII, pape na svečanom misnom slavlju naši su učenici primili sakramente svete potvrde i prve pričesti. U radosnom raspoloženju, lijepom sunčanom danu i u prisutnosti roditelja, rodbine, prijatelja, djelatnika Centra, učitelja, učiteljica i ravnateljice sakramentu svete pričesti pristupilo je 18 učenika, a sakrament svete potvrde primilo je njih 15.

Misno slavlje predvodio je župnik Kristo Brkić. Nakon mise župnik je pozvao na domjenak i nastavak druženja uz gricke, sokiće i kolačiće u prostorijama župnog centra.

Učenicima i roditeljima čestitamo i želimo nastavak hoda prema Kristu u vjeri, nadi i ljubavi!

Opširnije:Misno slavlje prvopričesnika i krizmanika

Maleni uče velike

Korisnička ocjena:  / 1

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama 2019.

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama obilježili smo u Centru za autizam na poseban način - naši su učenici pokazali svojim učiteljima kako se rade keramički cvjetovi. Četvero učenika (5., 6., i 7.razred)  vodili su keramičku radionicu asistirajući i demonstrirajući obradu gline i pripremu keramike. Školska je blagovaona bila ispunjena smijehom veselih i vrijednih učenika i jako ponosnih učitelja.

Ovom radionicom naši su učenici pokazali da mogu jako puno toga, sve što im je potrebno jest pružiti im priliku.

Sretan im njihov dan!

Opširnije:Maleni uče velike

Projekt „Zajedno stvaramo ritam“

Korisnička ocjena:  / 0

Tijekom školske godine 2018./2019. socijalna pedagoginja Sonja Burić iz Osnovne škole Retkovec dolazila je jedanput mjesečno u Centar za autizam i učila bubnjati naše učenike. Suradnici za realizaciju ovog projekta su Ljiljana Umićević, prof. defektolog, Janja Matić, prof. glazbene kulture, Jasminka Knežević, voditelj glazbene stimulacije, edukacijski rehabilitatori, suradnici u odgoju (iz Centra za autizam) te Darko Mladić, prof. glazbene kulture iz Osnovne škole Retkovec. Učenici iz Centra za autizam su s veseljem iščekivali svaku novu radionicu.

Dana 30. travnja 2019. godine, u projektu/radionici su sudjelovali i učenici iz posebnog razrednog odjela iz Osnovne škole Retkovec zajedno s razrednicom Lukrecijom Marušić, edukacijskom rehabilitatoricom i asistenticama. Spomenuta zajednička radionica bubnjanja u velikom krugu bila je jedna od aktivnosti koje su se tijekom mjeseca travnja odvijale u okviru programa obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u organizaciji Centra za autizam i susjednih škola, ustanova i drugih dugogodišnjih suradnika u užoj i široj zajednici.

Zajedničkim druženjem i stvaranjem grupnim ritmova uz pjevanje i ples pokazali smo da bubanj, odnosno ritmovi koje smo zajedno odsvirali zbližuju ljude i čine ih posebnima i zato naša poruka ovog projekta je „Nije važno činiti velike stvari, već male stvari s velikim srcem...“.

 

Opširnije:Projekt „Zajedno stvaramo ritam“

DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU U ŠKOLI

Korisnička ocjena:  / 1

Dana 2.4.2019. tete dječjeg vrtića „Duga“ razveselile su nas glazbeno-scenskim igrokazom „Uskrs u kokošinjcu“

Uživali smo u dogodovštinama životinja u seoskom dvorištu i naučili da je jako važno zanti reći „oprosti“ i imati prijatelje s kojima možemo sve podijeliti, svoje brige i svoje radosti.

Veliko hvala dragim tetama DV „Duga“ na veselim trenucima koje su nam priredile i na njihovom nesebičnom darivanju radosti.

Opširnije:DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU U ŠKOLI

Tribina grada Zagreba

Korisnička ocjena:  / 0

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu u organizaciji Centra za autizam 2. travnja 2019. održana je tribina pod geslom „Nova dinamika autizma“. Tribina je započela pozdravnom riječi ravnateljice Centra za autizam Žarke Klopotan nakon čega se prisutnima obratila i Marinka Bakula, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Katarina Milković. Tribina je nastavljena izlaganjem ravnateljice Centra na temu „Jesmo li učinili dovoljno? Što još trebamo?“. U nastavku su prisutni mogli od naših predavača saznati nešto više o europskim projektima provedenih u Centru za autizam, programu i dobrobitima senzorne integracije, suradnji UNICEF-a i vrtića Centra, važnosti socijalnih priča, uključivanju u zajednicu odraslih korisnika, kvaliteti zdravstvene skrbi za odrasle osobe s autizmom te odgojno-obrazovnom uključivanju učenika s autizmom u OŠ Vjenceslava Novaka. O navedenim temama izlagali su Ana Ružić, Dragana Mamić, Dijana Kamenski, Sanja Vranić, Monika Jakobović, Sonja Škrbić Deskar, Renata Vragović, Sandra Rožman i Hrvojka Brčić.

Opširnije:Tribina grada Zagreba

Obilježavanje Svjetskog dana svijesti o autizmu u Modernoj galeriji

Korisnička ocjena:  / 0

Dio učenika i zaposlenika Centra za autizam Svjetski dan svijesti o autizmu proveo je u umjetničkom ozračju Moderne galerije. Naši nam domaćini uvijek prirede srdačan doček i smisle zabavne i poučne radionice za naše učenike. Tako smo, na ovaj poseban dan, inspiraciju potražili u slavnom slikaru i grafičaru Miroslavu Šuteju. Naši su učenici na vlastit, sebi svojstven način interpretirali geometrijske igre Miroslava Šuteja promatrajući originalan rad na zidu Moderne galerije. Po završetku radionice svi smo se skupa prošetali do glavnog zagrebačkog trga gdje smo promatrali puštanje simboličnih plavih balona točno po oglašavanju topa. Nakon svih tih uzbudljivih aktivnosti, učenici su zasluženo pojeli sladolede u hladu Maksimira. Svjetski dan svijesti o autizmu proveli smo na najljepši mogući način-dinamično.

Opširnije:Obilježavanje Svjetskog dana svijesti o autizmu u Modernoj galeriji

3225260
DanasDanas3488
JučerJučer6640
Ovaj mjesecOvaj mjesec33907
Najviše 12-04-2019 : 6640
3Dot234Dot214Dot113
Logirani Korisnici 0
Gosti 58