Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Pozitivni pristupi autizmu: 4. vikend radionica za roditelje

Korisnička ocjena:  / 1

 

U sklopu ERASMUS + projekta ESIPP (Jednakost i socijalna inkluzija kroz pozitivno roditeljstvo) održana je 09. i 10. lipnja četvrta vikend radionica za roditelje djece s poremećajem iz spektra autizma. Radionice su se odvijale u sklopu prostora Centra za autizam Rijeka koji je jedan od partnera Udruge za autizma Rijeka. Trenerice Ivanka Pejić, prof. reh. i Ana Radović, pror. reh. su uspješno prenijele dio svog znanja na sve prisutne roditelje. U kratkim pauzama su roditelji imali mogućnost razgovarati i podijeliti iskustvo, osim s drugim roditeljima, i s trenericama. Na edukaciju se prijavilo 8 obitelji djece predškolske dobi.

Skoro sva djeca bila su u programu rane intervencije i sada su polaznici posebnih i inkluzivnih skupina pri DV Rijeka, PJ Maestral. Roditelji su aktivno sudjelovali u predavanju. Ostali su još sat vremena i kroz razgovor pitali za info o školi i školskom sustavu, tražili savjete o izradi materijala i nabavki komunikatora i PECS, uključivali se i obrazlagali mlađima kako su oni riješili određene situacije.

U subotu svi su bili prisutni, u ležernoj atmosferi, uz grickalice slušali, razgovarali. Roditelji navode u evaluaciji da im je najvažnija bila razmjena iskustava i obrazlaganje vizualnih sustava podrške djetetu kroz primjere iz prakse koji su im predstavljeni (Teacch organizacija prostora, razdvajanje dnevnih aktivnosti kroz slike).

Navode da bi edukaciju preporučili dalje i da bi sudjelovali u sljedećim radionicama te potrebu učestalijih radionica ovakva tipa. Pohvalili su stručnost, profesionalnost i citiramo: „predivni predavači“.

Zadovoljne smo zajedno s trenericama, a u tako maloj grupi dobili smo otvaranje i bolju povezanost svih članova, iznošenje životnih priča, formiranje grupe podrške za budućnost.

Teme na 4. vikend radionici su bile sljedeće:

 

Radionica 1: Uvod u poremećaje iz spektra autizma

                Što znamo o autizmu?

                Što to može značiti za vaše dijete?

                Kako vi kao roditelj/član obitelji možete pomoći?

 

Radionica 2: Razumijevanje i nošenje sa nepoželjnim ponašanjima

                Što smatramo „nepoželjnim ponašanjem“?

                Što možete napraviti kada se ono dogodi?

                Kako podržati promjenu u ponašanju?

 

Radionica 3: Praktične strategije za suočavanje s nepoželjnim ponašanjem

                Ideje za korištenje vizualne strukture i poticanje komunikacije

                Kako napraviti svoje materijale za svakodnevne rasporede

 

Ciljevi ovog oblika radionice bili su:

- davanje praktičnih savjeta i smjernica roditeljima u pružanju podrške djetetu

- mogućnost upoznavanja druge obitelji i razmjena iskustva

- pružanje podrške u nošenju s izazovima s kojima se roditelji svakodnevno suočavaju

- mogućnost upoznavanja novih prijatelja i razvijanja mreže podrške.

 

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo roditeljima koji su se prijavili i sudjelovali na radionicama te trenericima. S veseljem iščekujemo sljedeće radionice u studenom.

ESIPP team Croatia

 

Javite se i pratite nas:

esipp.croatia@gmail.com

http://esipp.eu/

https://twitter.com/ESIPP_Europe

https://www.facebook.com/projectesipp/

 

Opširnije:Pozitivni pristupi autizmu: 4. vikend radionica za roditelje

Posjet Northamptonu - prva grupa

Korisnička ocjena:  / 0


 

Prva skupina sudionika mobilnosti krenula je 21.5.2017. u ranim jutarnjim satima prema Northamptonu u Engleskoj. Tijekom slijedećih pet dana od 22.5- 26.5.2017. posjetili smo pet škola u Northamptonu: Green Oaks Primary School, Greenfields School and Sports College ,Kingsthrope Grove Primary DSP, Northgate School Art College i Billing Brook School. Nakon posjeta školama održavali smo susrete s Target Autism-a, Ronom Fortunom i Angelom Capper radi feedbacka i supervizije. U školama smo imali prilike vidjeti različite aktivnosti i način poučavanja djece i mladih s PAS, steći nova znanja koja će nam pomoći u daljnjem radu s učenicima u našoj školi, upoznati kulturološke razlike, poboljšati korištenje i razumijevanje engleskog jezika, povećati kompetenciju za pružanje profesionalne podrške učiteljima u redovnim škola i za poučavanje djece s PAS.

Opširnije:Posjet Northamptonu - prva grupa

Edukacija za roditelje u programu RI

Korisnička ocjena:  / 0

Poštovani roditelji i kolegice,

obavještavamo vas o novom ciklusu edukacije ''Pozitivni pristupi autizmu'' koje se održavaju u okviru međunarodnog projekta Equity and Social Inclusion through Positive Parenting - ESIPP (Jednakost i socijalna inkluzija kroz pozitivno roditeljstvo).

Edukacija će se održati dana 09.-10.06 2017. U prostoru Centra za autizam u Rijeci (više o edukaciji i vremenu predviđenom za edukaciju u privitku e - maila).  

Svi detalji o projektu dostupni su na web stranici www.esipp.eu.

 

Prijavom na e–mail: ivanka.pejic@corp.hr izražavate svoj interes za edukaciju te ćemo vas kontaktirati kad se osigura Vaše mjesto.


Do skorog viđenja lijep pozdrav

Ivanka Pejić

 

Erasmus+ ITC 4 ASD KIDS: Početak mobilnosti prva grupa

Korisnička ocjena:  / 2

21.05.2017. su zaposlenice Centra za autizam, sudionice Erasmus + projekta mobilnosti, krenule na put u Northampton. Naši partneri Target Autism, Angela Capper i Ron Fortuna, su ih dočekali i dali sve potrebne upute za stručnu posjet navedenim školama.

Billing Brook School : specijalna škola za djecu u dobi od 3 do 19 godina, koja je posebice specijalizirana za autizam i primjenu PECS metode.

Green Oaks Primary Academy: redovna osnovna škola s razredom za djecu s PSA.

Greenfields Specialist School for Communication: specijalna škola za djecu s većim teškoćama, uključujući različite oblike PSA.

Kingsthorpe Grove Primary School: redovna škola sa specijaliziranim razredom za djecu s autizmom.

Northgate School Arts College: specijalna škola za učenike s posebnim potrebama uključujući autizam. Pruža širok spektar mogućnosti strukovnog obrazovanja za starije učenike.

Škole će se posjećivati svih 5 dana u terminu od 9:00 – 16:00. Sudionice će imati mogućnosti upoznati se s načinom rada i sudjelovati na nastavi gdje su uključeni učenici s autizmom. Također će imati mogućnost upoznati tradiciju, kulturu, povijest, arhitekturu i obrazovni sustav u Engleskoj (Northampton, London).

Sudionice mobilnosti u 1. terminu su:

Dragana Mamić, Radmila Amanović, Ivana Sladić Kljajić, Velida Salihović, Ivana Majsec i Saša Kiš.

Želimo im puno uspjeha i sretan povratka!!!

Opširnije:Erasmus+ ITC 4 ASD KIDS: Početak mobilnosti prva grupa

Konferencija: Osnaživanje roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma kroz pozitivno roditeljstvo u Zagrebu

Korisnička ocjena:  / 1

 

13.03. 2017. u Tribini grada Zagreba je održana jednodnevna konferencija “Osnaživanje roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma”, koja je održana u okviru međunarodnog projekta Jednakost i socijalna inkluzija kroz pozitivno roditeljstvo (ESIPP) Cilj konferencije je bio da se podigne svjesnost o važnosti edukacije roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma te podijeli rad i stručnost partnera na projektu široj publici.

Domaćin konferencije je bio Centar za autizam, Zagreb, u suradnji s Edukacijsko – rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Oko stotinjak roditelja, stručnjaka, akademskih djelatnika, donositelja odluka i ostalih sudionika je imalo mogućnost saznati više o edukacijama za roditelje djece s autizmom u Hrvatskoj, Cipru i Makedoniji te o ESIPP programu edukacije za roditelje koji se razvija u suradnji s partnerima diljem Europe.

Sudionici su sudjelovali u radionicama  "Senzorne osjetljivosti – strategije podrške" i "Nepoželjna ponašanja – razumijevanje i praktične strategije", koje su održane od strane ESIPP partnera iz Target Autism (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Autism Assessment Support Practice Center (Cipar).

Prije same konferencije održan je okrugli stol na temu: Održivost edukacija za roditelje djece s poremećajem iz spektra autizma nakon završetka projekta.

Na okruglom stolu pored ravnateljice Centra za autizam Žarke Klopotan, voditeljice predškolskog i osnovnoškolskog programa CZA Ivane Stojak, djelatnice CZA Matee Begić te voditelja ESIPP projekta dr.sc. Davida Preecea i Paula Bramblea bili su prisutni:dr.sc. Jasmina Stošić s Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta, Lidija Penko predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske, Vanja Nikolić iz UNICEF-a, Marijana Pavlić iz Ministarstva zdravstva, Prof.dr.sc. Jasmina Frey Škrinjar s Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta, Lada Žamarija stručna suradnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Mara Capar viša savjetnica za stručne suradnike defektologe  iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Ksenija Pick iz  Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ljubica Lukačić zastupnica u Hrvatskom saboru i Jelka Hero član Upravnog vijeća Centra za autizam i predstavnik roditelja. Razgovaralo se o važnosti edukacija za roditelje te o  podršci  u osiguravanju ove edukacije i za druge roditelje u budućnosti.

Od 13. 03. do 15.03. 2017. održan je 5. Transnacionalni sastanak u Zagrebu, čiji je domaćin bio Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet. Partneri su radili u grupama na različitim temama vezanim uz projekt: razvoj treninga i materijala, diseminacija, održivost, evaluacija, utjecaj projekta, osvrt na konferenciju u Zagrebu i priprama sljedeće konferencije u Northamptonu.

Želimo zahvaliti svim roditeljima i stručnjacima koji su sudjelovali na konferenciji.

Informacije o svim narednim aktivnostima  možete pratiti na:

http://esipp.eu/

https://twitter.com/ESIPP_Europe

https://www.facebook.com/projectesipp/

autizam.hr

 

Opširnije:Konferencija: Osnaživanje roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma kroz pozitivno...

COVID-19 POTRES

Podrška stručnjaka svim našim učenicima, njihovim roditeljima i članovima obitelji

+385 99 7826 519 (PONEDJELJAK, SRIJEDA, PETAK 10.00-12.00 sati) +385 92 3938 821 (UTORAK, ČETVRTAK 16.00-17.00 sati)

 

4193867
DanasDanas3601
JučerJučer5196
Ovaj mjesecOvaj mjesec100001
Najviše 05-11-2020 : 6979
3Dot235Dot172Dot213
Logirani Korisnici 0
Gosti 31