Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Konferencija: Osnaživanje roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma kroz pozitivno roditeljstvo u Northamptonu

Korisnička ocjena:  / 1

 

28. 06. 2017.  u Northamptonu je održana jednodnevna konferencija “Osnaživanje roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma”, koja je održana u okviru međunarodnog projekta Jednakost i socijalna inkluzija kroz pozitivno roditeljstvo (ESIPP). Cilj konferencije je bio podizanje svjesnost o važnosti edukacije roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma te podjela rad i stručnost partnera na projektu široj publici.

Domaćin konferencije je bio University of Northampton koji je ujedno i nositelj projekta. Oko pedesetak roditelja, stručnjaka, akademskih djelatnika i ostalih sudionika je imalo mogućnost saznati više o edukacijama za roditelje djece s autizmom u Hrvatskoj, Cipru i Makedoniji te o ESIPP programu edukacije za roditelje koji se razvija u suradnji s partnerima diljem Europe.

Također nam je bila čast poslušati životno iskustvo Debbie Elley, majke dvoje djece s autizmom te stručno predavanje radne terapeutice Monike Thrive.

Od 29. 06. do 30.06. 2017. održan je 6. transnacionalni sastanak u Northamptonu, čiji je domaćin bio University of Northampton. Partneri su radili u grupama na različitim temama vezanim uz projekt: razvoj treninga i materijala, diseminacija, održivost, evaluacija, utjecaj projekta, osvrt na konferenciju u Northamptonu i priprama slijedeće konferencije u Skopju.

Informacije o svim narednim aktivnostima  možete pratiti na:

http://esipp.eu/

https://twitter.com/ESIPP_Europe

https://www.facebook.com/projectesipp/

autizam.hr

Opširnije:Konferencija: Osnaživanje roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma kroz pozitivno...

Stručni posjet Northamptonu-druga grupa

Korisnička ocjena:  / 1

 

U srijedu 21. lipnja 2017. krenuli smo u sedmodnevni posjet Engleskoj, točnije gradu Northamptonu.  Došli smo s ciljem posjetiti nekoliko škola s posebnim i redovnim programima te upoznati kulturu i običaje zemlje.Idućeg smo dana krenuli u obilazak planiranih škola. Posjetilismo pet škola, od toga dvije škole s redovnim programom i programom za obrazovanje učenika s teškoćama te tri posebne odgojno-obrazovne ustanove. Prva u nizu škola s posebnim programom bila je Billing Brook School. Nju pohađaju učenici od 4-19 godina s različitim komunikacijskim teškoćama, kroničnim bolestima te učenici s poremećajima iz spektra autizma. Zatim smo posjetili Greenfields Specialist  School for Communication, školu s posebnim programom koja obrazuje učenike od 11-19 godina s različitim teškoćama učenja, višestrukim teškoćama, senzornim, motoričkim, komunikacijskim teškoćama, problemima u ponašanju te učenike s poremećajima iz spektra autizma. Treća po redu bila je škola pod nazivom Northgate School Arts College za učenike s različitim teškoćama učenja te učenike s poremećajima iz spektra autizma. Kako bismo dobili još bolji uvid u školovanje učenika s teškoćama, posjetili smo i dvije redovne škole s dodatnim posebnim programima. Green Oaks Primary Academy i Kingsthorpe Grove Primary School su škole s redovnim  programom s razredima koji obrazuju učenike s poremećajima iz spektra autizma.

Zahvaljujući rukovodstvu i djelatnicima škola dobili smo uvid u njihov rad i provedbu programa. Velikodušno su s nama podijelili svoj način rada i omogućili nam dodir sa svojom svakodnevnicom.

Uz susrete i suradnju s predstavnicima Target Autisma, Angelom Capper i Ronom Fortuna posjetili smo kulturne znamenitosti, vidjeli nekoliko gradovate okusili i doživjeli englesku kulturu i običaje. Tako smo imali priliku piti tradicionalni engleski popodnevni čaj u neposrednoj blizini dvorca Ashby te prošetati u njegovim vrtovima. Posjetili smo tradicionalna sela iz 19. stoljeća te uživali u seoskom pubu. Uz svakodnevne šetnje Northamptonom, obišli smo i poznati i ugledni sveučilišni grad Oxford te ostali impresionirani njegovom ljepotom i vrijednošću. Kako bismo upotpunili doživljaj Ujedinjenog Kraljevstva, neizostavan je bio posjet Londonu.Dvije su naše sudionice posjetile i grad Leicester.

Ovo putovanje donijelo nam je mnogo novih stručnih znanja i iskustava. Promatrali smo rad sustručnjaka u multikulturalnoj sredini, vidjeli različite metode i tehnike u radu s učenicima te imali priliku aktivno koristiti i još bolje razviti znanje engleskog jezika. Sigurni smo kako ćemo svojim spoznajamadoprinijeti unaprjeđivanju kvalitete rada u Centru za autizam.

Zahvaljujemo svim školama na gostoprimstvu te Ronu Fortuni i Angeli Capper na svakodnevnoj podršci prilikom našeg boravka.

Za potpuniji uvid u naše radno putovanje pogledajte fotografije.

 

Opširnije:Stručni posjet Northamptonu-druga grupa

Erasmus+ ITC 4 ASD KIDS: Početak mobilnosti druga grupa

Korisnička ocjena:  / 1

21.06.2017. na put u Northampton krenula je druga grupa zaposlenica Centra za autizam zajedno s ravnateljicom Centra, sudionice Erasmus + projekta mobilnosti. Naši partneri Target Autism, Angela Capper i Ron Fortuna, su ih dočekali i dali sve potrebne upute za stručnu posjet navedenim školama: 

 

Billing Brook School : specijalna škola za djecu u dobi od 3 do 19 godina, koja je posebice specijalizirana za autizam i primjenu PECS metode.

Green Oaks Primary Academy: redovna osnovna škola s razredom za djecu s PSA.

Greenfields Specialist School for Communication: specijalna škola za djecu s većim teškoćama, uključujući različite oblike PSA.

Kingsthorpe Grove Primary School: redovna škola sa specijaliziranim razredom za djecu s autizmom.

Northgate School Arts College: specijalna škola za učenike s posebnim potrebama uključujući autizam. Pruža širok spektar mogućnosti strukovnog obrazovanja za starije učenike.

Škole će se posjećivati svih 5 dana u terminu od 9:00 – 16:00. Sudionice će imati mogućnosti upoznati se s načinom rada i sudjelovati na nastavi gdje su uključeni učenici s autizmom. Također će imati mogućnost upoznati tradiciju, kulturu, povijest, arhitekturu i obrazovni sustav u Engleskoj (Northampton, London, Oxford).

Sudionice mobilnosti u 2. terminu su:

Ana Ružić, Sanja Aguila Munoz, Ana Grubeša, Žarka Klopotan, Sanja Šimek i Melita Pokupec.

Želimo im puno uspjeha i sretan povratak!!!

Pozitivni pristupi autizmu: 4. vikend radionica za roditelje

Korisnička ocjena:  / 1

 

U sklopu ERASMUS + projekta ESIPP (Jednakost i socijalna inkluzija kroz pozitivno roditeljstvo) održana je 09. i 10. lipnja četvrta vikend radionica za roditelje djece s poremećajem iz spektra autizma. Radionice su se odvijale u sklopu prostora Centra za autizam Rijeka koji je jedan od partnera Udruge za autizma Rijeka. Trenerice Ivanka Pejić, prof. reh. i Ana Radović, pror. reh. su uspješno prenijele dio svog znanja na sve prisutne roditelje. U kratkim pauzama su roditelji imali mogućnost razgovarati i podijeliti iskustvo, osim s drugim roditeljima, i s trenericama. Na edukaciju se prijavilo 8 obitelji djece predškolske dobi.

Skoro sva djeca bila su u programu rane intervencije i sada su polaznici posebnih i inkluzivnih skupina pri DV Rijeka, PJ Maestral. Roditelji su aktivno sudjelovali u predavanju. Ostali su još sat vremena i kroz razgovor pitali za info o školi i školskom sustavu, tražili savjete o izradi materijala i nabavki komunikatora i PECS, uključivali se i obrazlagali mlađima kako su oni riješili određene situacije.

U subotu svi su bili prisutni, u ležernoj atmosferi, uz grickalice slušali, razgovarali. Roditelji navode u evaluaciji da im je najvažnija bila razmjena iskustava i obrazlaganje vizualnih sustava podrške djetetu kroz primjere iz prakse koji su im predstavljeni (Teacch organizacija prostora, razdvajanje dnevnih aktivnosti kroz slike).

Navode da bi edukaciju preporučili dalje i da bi sudjelovali u sljedećim radionicama te potrebu učestalijih radionica ovakva tipa. Pohvalili su stručnost, profesionalnost i citiramo: „predivni predavači“.

Zadovoljne smo zajedno s trenericama, a u tako maloj grupi dobili smo otvaranje i bolju povezanost svih članova, iznošenje životnih priča, formiranje grupe podrške za budućnost.

Teme na 4. vikend radionici su bile sljedeće:

 

Radionica 1: Uvod u poremećaje iz spektra autizma

                Što znamo o autizmu?

                Što to može značiti za vaše dijete?

                Kako vi kao roditelj/član obitelji možete pomoći?

 

Radionica 2: Razumijevanje i nošenje sa nepoželjnim ponašanjima

                Što smatramo „nepoželjnim ponašanjem“?

                Što možete napraviti kada se ono dogodi?

                Kako podržati promjenu u ponašanju?

 

Radionica 3: Praktične strategije za suočavanje s nepoželjnim ponašanjem

                Ideje za korištenje vizualne strukture i poticanje komunikacije

                Kako napraviti svoje materijale za svakodnevne rasporede

 

Ciljevi ovog oblika radionice bili su:

- davanje praktičnih savjeta i smjernica roditeljima u pružanju podrške djetetu

- mogućnost upoznavanja druge obitelji i razmjena iskustva

- pružanje podrške u nošenju s izazovima s kojima se roditelji svakodnevno suočavaju

- mogućnost upoznavanja novih prijatelja i razvijanja mreže podrške.

 

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo roditeljima koji su se prijavili i sudjelovali na radionicama te trenericima. S veseljem iščekujemo sljedeće radionice u studenom.

ESIPP team Croatia

 

Javite se i pratite nas:

esipp.croatia@gmail.com

http://esipp.eu/

https://twitter.com/ESIPP_Europe

https://www.facebook.com/projectesipp/

 

Opširnije:Pozitivni pristupi autizmu: 4. vikend radionica za roditelje

Posjet Northamptonu - prva grupa

Korisnička ocjena:  / 0


 

Prva skupina sudionika mobilnosti krenula je 21.5.2017. u ranim jutarnjim satima prema Northamptonu u Engleskoj. Tijekom slijedećih pet dana od 22.5- 26.5.2017. posjetili smo pet škola u Northamptonu: Green Oaks Primary School, Greenfields School and Sports College ,Kingsthrope Grove Primary DSP, Northgate School Art College i Billing Brook School. Nakon posjeta školama održavali smo susrete s Target Autism-a, Ronom Fortunom i Angelom Capper radi feedbacka i supervizije. U školama smo imali prilike vidjeti različite aktivnosti i način poučavanja djece i mladih s PAS, steći nova znanja koja će nam pomoći u daljnjem radu s učenicima u našoj školi, upoznati kulturološke razlike, poboljšati korištenje i razumijevanje engleskog jezika, povećati kompetenciju za pružanje profesionalne podrške učiteljima u redovnim škola i za poučavanje djece s PAS.

Opširnije:Posjet Northamptonu - prva grupa

3133740
DanasDanas785
JučerJučer5149
Ovaj mjesecOvaj mjesec100000
Najviše 11-08-2019 : 6572
34Dot231Dot21Dot123
Logirani Korisnici 0
Gosti 40