"Slike s izložbe"- KD Vatroslava Lisinskog

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

U utorak, 13. listopada 2018. deset učenika iz Programa osnovnoga školovanja učenika s poremećajem iz spektra autizma u pratnji učitelja posjetili su KD Vatroslava Lisinskog. U organizaciji Hrvatske glazbene mladeži slušali smo skladbu Slike s izložbe ruskoga skladatelja Modesta Petroviča Musorgskoga. Skladbu je izveo Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog. Musorgski je pod nadahnućem izložbe Hartmannovih radova skladao Slike s izložbe za klavir. Slike s izložbe Musorgski je oblikovao u formi suite od deset stavaka koje opisuju deset Hartmannovih slika koje je Musorgski odabrao, na čijem je početku tema promenade koja predstavlja samog skladatelja koji šeće na izložbi od slike do slike te pokazuje svoj odnos prema slikama i slikaru. Bilo je autora koji su orkestrirali klavirske Slike s izložbe, ali je Ravelova verzija ostala najuspjelija.
Prije izvedbe samoga djela, dirigent je učenike upoznao s orkestrom: učenici su saznali da se simfonijski orkestar sastoji od četiri sekcije - gudača (među koje se, kao žičani instrumenti ubrajaju i glasovir i harfa), limenih puhača, drvenih puhača i udaraljki. Također su predstavljeni instrumenti pojedinih sekcija, pa su učenici mogli usporediti različite boje tona i zvukovne karakteristike instrumenata. Sudjelovali su i u glazbenome kvizu – prepoznajete li koji od pet glazbenih isječaka ne pripada Slikama s izložbe? Naravno da su i učitelji malo pomogli… . Naši učenici su pažljivo slušali, uživali u impresiji koju im je prenosila glazba, pljeskali i glasali se od veselja uz izvedbu skladbe.
Na kraju koncerta dirigent je pozvao hrabre učenike na zajedničko dirigiranje orkestru.
Učenik D. C. R. pridružio se zajedničkom dirigiranju pri čemu je neizmjerno uživao. Dirigirati uživo pravom simfonijskom orkestru!
Dirigirao je najljepše!!!
Veselimo se sljedećem koncertu!

 

Ako želite ostaviti komentar molimo Vas da se registrirate na stranicu.
Hvala!

1998213
DanasDanas4616
JučerJučer2534
Ovaj mjesecOvaj mjesec91325
Najviše 03-07-2019 : 5165
54Dot242Dot115Dot55
Logirani Korisnici 0
Gosti 26