Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

EDUKATIVNA RADIONICA STUDENATA RADNE TERAPIJE ZA ODRASLE KORISNIKE CENTRA

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

U srijedu, 18.04.2018.g. studenti radne terapije 3.god. generacija 2017./18. proveli su likovno edukativnu radionicu sa korisnicima Centra za autizam Zagreb (Programa za odrasle osobe s autizmom) u Gradskoj knjižnici uz mentorstvo profesorice Zdravstvenog veleučilišta Claire Sangster Jokić i vanjske suradnice Zdravstvenog veleučilišta ujedno i djelatnice Centra za autizam Marlene Kovačević . Korisnici zajedno sa voditeljima skupina, radnim terapeutima Centra za autizam dolaze u 10h, a predviđeno trajanje radionice bilo je jedan sat. Korisnici vrlo dobro reagiraju na novu okolinu te ju pogledom istražuju. Zajedno sa studentima Zdravstvenog veleučilišta, smjera radne terapije pripremaju prostor za rad.  Tema likovno edukativne radionice bila je " Pravilna prehrana." Radionica je zamišljena kao kreativni rad, ali ujedno i edukativna radionica za osobe s poremećajem iz spektra autizma. Pripremljeni materijali uključivali su; isprintani oblici raznovrsne zdrave i nezdrave hrane, plastične igračke raznih oblika hrane, bojice, škare, ljepila, te dva velika hamer papira. Radionica je započela kratkim uvodom u obliku pjesmice o tome sto je od prehrane zdravo, a sto manje zdravo, zatim pokazivanje plastičnih igračaka u obliku  hrane, kako bismo vidjeli koliko toga korisnici mogu prepoznati i mogu li razaznati koja hrana bi spadala u zdravu, a koja u nezdravu. Nakon uvoda započeli smo sa radom; zadatak je bio razvrstavanje u košarice crtane hrane na hamer papiru, te odvajanje zdrave od nezdrave hrane. Najprije su sudionici trebali obojati isprintane oblike, a svatko je dobio po nekoliko komada istih, zatim te oblike izrezati i na kraju zalijepiti u odgovarajuću košaricu. Svaki od studenata radne terapije odabrao je osobu uz koju je bio tijekom trajanja radionice i kojemu je pružao pomoć ukoliko je ona bila potrebna. Tijekom izvedbe radionice uočeno je da se  neki od korisnika fokusiraju na detalje te su bojali, izrezivali i lijepili materijale vrlo pedantno i temeljito. Nekima je bio bitniji podražaj samog šaranja po papiru negoli kvaliteta izrade. Glavni cilj ove kreativne radionice bio je edukativnog karaktera za sve sudionike te su oni kroz likovno stvaralaštvo mogli učiti o razlikovanju zdrave i nezdrave hrane. Isto tako, radionicom su se poticale motoričke sposobnosti prilikom izrezivanja, bojanja i lijepljenja. Uz navedene ciljeve bitnu komponentu činilo je rušenje predrasuda o autizmu kroz promjenu uobičajene okoline, socijalnu interakciju osoba s poremećajem iz spektra autizma sa studentima radne terapije i povezivanje sa ostalim prisutnim osobama.

Ovim putem zahvaljujemo Knjižnici grada Zagreba – Gradskoj knjižnici na suradnji, pruženoj ljubaznosti  i prostoru do slijedećeg viđenja u srijedu, 25.04.2018.g.

 


 

 

Ako želite ostaviti komentar molimo Vas da se registrirate na stranicu.
Hvala!

3876541
DanasDanas4990
JučerJučer6077
Ovaj mjesecOvaj mjesec16830
Najviše 03-22-2020 : 6840
3Dot235Dot30Dot155
Logirani Korisnici 0
Gosti 49