Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

ŽIVOTNE ZAJEDNICE ZA ODRASLE OSOBE S AUTIZMOM U JELKOVCU

Korisnička ocjena:  / 18
LošeNajbolje 

U prvoj otvorenoj životnoj zajednici od ožujka 2011. godine živi 6 djevojaka / žena koje svjedoče da osobe s autizmom i kompleksnim potrebama podrške mogu kvalitetno živjeti u lokalnoj zajednici, napredovati u svojim kompetencijama i biti prihvaćene. Od veljače 2016. godine u novim životnim zajednicama živi 10 odraslih osoba koje su također deinstitucionalizirane nakon više godina provedenih u ustanovi. Ove osobe su 3 mjeseca prolazile program privikavanja i sada s ponosom možemo reći da žive svoj novi život i uče se stanovanju u zgradi s mnogobrojnim susjedima. U jednom stanu živi 6 mladića / muškaraca, a u drugom stanu trenutno 2 žene i 2 muškarca, a uskoro se očekuje da im se pridruži jedna mlada djevojka. Sve 3 zajednice imaju 24-satnu podršku njegovatelja i stručnih osoba (med. sestre, radnog terapeuta i rehabilitatora). Ono što nam još nedostaje je prostor za dnevni program, polivalentna kreativna radionica i jedva čekamo otvaranje bazena u Jelkovcu. Veliku podršku nam pruža Knjižnica Jelkovec u kojoj naši korisnici često provode po nekoliko sati dnevno uključeni u sadržaje koje nudi Knjižnica, a prema svojim mogućnostima i pomažu u sitnim poslovima vezanim uz rad knjižnice i čitaonice. Nastojimo korisnicima pružiti što normalniji život: oni sudjeluju u svim poslovima domaćinstva prema svojim mogućnostima, idu na rekreativne programe, čiste svoj okoliš i pomagat će u gradskim vrtovima u Jelkovcu, a naša Ivanka  svakodnevno ide na „posao“ i obavlja pomoćne poslove u praonici Centra. Nadamo se i druge  korisnike uključiti u radne aktivnosti u zajednici.

Ono na što smo najviše ponosni su naši odrasli korisnici, a važna nam je i podrška roditelja koji vjeruju u ovo što radimo iako svjesni svih rizika i teškoća, podrška Grada Zagreba, donatora i svih znanih i neznanih ljudi u Jelkovcu, posebno onih vezanih uz DV En-ten-tini, OŠ Jelkovec, MZ Jelkovec i udrugu Inicijativa za Sesvete. Svima se zahvaljujemo na podršci.

Na ovim slikama možete ukratko vidjeti kako je teklo opremanje, privikavanje  i prvi dani stanovanja, a neki su imali i oproštajne zabave prije odlaska iz ustanove.

 

3860759
DanasDanas1048
JučerJučer6209
Ovaj mjesecOvaj mjesec1048
Najviše 03-22-2020 : 6840
3Dot235Dot30Dot155
Logirani Korisnici 0
Gosti 44