Prijatelji i Partneri
"Mnogi ljudi odlaze cijeli život na pecanje ni ne znajući da nisu ribe ono što traže."
Henry David Thoreau

Časopis "Autizam"

Korisnička ocjena:  / 12
LošeNajbolje 

„AUTIZAM”, časopis za autizam i razvojne poremećaje

Pripremilo: Uredništvo časopisa

   Časopis „AUTIZAM” jedan je od elemenata koji doprinosi edukaciji stručnjaka i senzibilizaciji društva o specifičnim potrebama i podršci osobama s poremećajima iz autističnog spektra.

   Časopis izlazi u kontinuitetu od 1984. do 1991. godine. Kroz razdoblje domovinskog rata i poraća časopis ne izlazi, koliko zbog ratnih neprilika u našoj zemlji toliko i zbog promjena koje su uslijedile u odgojno-obrazovnim i zdravstvenim strukturama, a koje su se direktno odrazile i našu ustanovu. Časopis od 1984. godine izlazi pod naslovom „BILTEN”, a od 1990. godine pod naslovom „AUTIZAM”, časopis za autizam i razvojne poremećaje. Časopis je izlazio zajedničkim naporima roditelja Udruge za autizam-Zagreb i Centra za autizam-Zagreb sve do 2009. godine. Od tada do danas izdavanje časopisa je jedna od djelatnosti Centra za autizam.

    Cilj je uvijek isti: informirati stručnjake, roditelje, prijatelje o novostima vezanima za ovu problematiku, o novim spoznajama, inicijativama, aktualnim pristupima u rehabilitaciji osoba s autističnim poremećajem kao i nastojanjima da se poboljša kvaliteta njihova života.

    Sadržaji časopisa obuhvaćaju stručne i znanstvene radove s različitih područja znanosti i struke, edukacijsko rehabilitacijskih, psiholoških, medicinskih, pravnih, socioloških i drugih, te vlastitih iskustava i promišljanja roditelja, vrijednih prijevoda, aktivnosti Centra za autizam i Udruga roditelja djece s autizmom. Posebno smo ponosni na likovno oblikovanje časopisa koji je uvijek oplemenjen dječjim likovnim ostvarenjima. U časopisu se može naći i poneki kratki pismeni sastavak ili priča polaznika i prijatelja Centra, kao i fotografije naših aktivnosti u Centru i u zajednici.

    Časopis izlazi jednom godišnje u nakladi od 500 primjeraka i namijenjen je stručnjacima koji se bave edukacijom i rehabilitacijom osoba s autizmom, roditeljima - obiteljima, starateljima te svima koji su povezani s osobama s autizmom, uključujući naravno i odgojitelje, liječnike, učitelje, profesore, stručne suradnike, pomoćnike u nastavi. S obzirom na to da se nastojimo približiti svima kojima je podrška u radu s osobama s autizmom potrebna, časopis se distribuira posebnim ustanovama, dječjim vrtićima i osnovnim školama, te drugim institucijama nadležnima za djelatnosti odgoja, obrazovanja, rehabilitacije i socijalne politike u Hrvatskoj.

    Vrijedno je također spomenuti da je rad članova uredništva (uključujući uvijek i roditelje djece s autizmom) volonterski i da se radovi autora ne honoriraju. Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) iz Zagreba prepoznala je važnost izdavačke djelatnosti Centra za autizam, te nam sustavno već punih 11 godina pruža financijsku potporu u tiskanju časopisa. Stoga je ovo prigoda zahvaliti još jednom od srca svim djelatnicima Agencije, a posebno direktorici,  poštovanoj gosp. Mirjani Kovačević.

    Također se za tehničko-financijske poslove uvijek možemo osloniti na podršku ravnatelja naše ustanove kao i  nekoliko godina Gradskoga ureda za kulturu, obrazovanje i šport.

    Na kraju spomenimo da časopis razmjenjujemo s drugim stručnim i znanstvenim časopisima iz srodnih područja - Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, Pediatrica Croatica te pedagogijski časopis Napredak, s ciljem suradnje i obostrane stručne koristi.

 

OBAVIJEST AUTORIMA I SURADNICIMA

Časopis „Autizam“ objavljuje znanstvene i stručne radove iz edukacijsko rehabilitacijskih znanosti i drugih srodnih disciplina, kao i prikaze, osvrte, priloge i aktivnosti iz života i rada ne samo s osobama s poremećajima iz spektra autizma, već i drugih osoba s teškoćama u razvoju.

Časopis također objavljuje likovne i literarne radove polaznika Centra za autizam Zagreb.

Radovi se dostavljaju u elektroničkom obliku na elektroničku adresu časopisa.

Radovi mogu biti opsega do deset stranica. Stranice je potrebno numerirati, a slike, tablice, sheme i grafikoni trebaju biti jasno vidljivi i u crno-bijeloj tehnici.

Naslovna stranica treba sadržavati ime i prezime autora, titulu, radno mjesto i ustanovu u kojoj autor radi. Stručni radovi trebaju pratiti formu dosada objavljenih radova u časopisu „Autizam“ (prepoznatljivost uvodnog dijela, cilja, problema, rezultata, diskusije, zaključaka ili završetka, kao i popisa literature, koji treba sadržavati samo djela spominjana u referencijama, ne više od 10).

Uredništvo pridržava pravo redaktorski prilagoditi rukopis propozicijama časopisa i standardima hrvatskoga književnoga jezika.

Rukopisi i prilozi se ne vraćaju.

Preporučujemo navođenje literature abecednim redom prezimena autora na sljedeći način:

Ivić, I. (2004) Odnosi u obitelji. Autizam, časopis za autizam i razvojne poremećaje br.1(23), Udruga za autizam i Centar za autizam, Zagreb.

Vicić, M. (1996), Metodika odgojno obrazovnog i rehabilitacijskog rada za djecu i mladež s mentalnom retardacijom, Hrvatsko društvo defektologa, Zagreb.

Članke koji ne udovoljavaju navedenim uvjetima Uredništvo neće razmatrati.

Ujedno, stavovi autora nisu nužno i stavovi Uredništva. Objavljeni radovi se ne honoriraju.

Za detaljnije informacije možete se obratiti na elektroničku adresu uredništva.

 

Adresa uredništva:

Uredništvo časopisa „AUTIZAM“
Centar za autizam, Zagreb, Ljevakovićeva 30a

elektronička adresa: casopis@autizam.hr

Galerija Slika i Radova

1045818
DanasDanas112
JučerJučer1553
Ovaj mjesecOvaj mjesec18944
Najviše 01-14-2018 : 1669
54Dot196Dot135Dot90
Logirani Korisnici 0
Gosti 24

Radovi učenika