Prijatelji i Partneri
"Ne budite skromni, niste toliko uspješni."
Golda Meir

Časopis "Autizam"

Korisnička ocjena:  / 12
LošeNajbolje 

„AUTIZAM”, časopis za autizam i razvojne poremećaje

Pripremilo: Uredništvo časopisa

   Časopis „AUTIZAM” jedan je od elemenata koji doprinosi edukaciji stručnjaka i senzibilizaciji društva o specifičnim potrebama i podršci osobama s poremećajima iz autističnog spektra.

   Časopis izlazi u kontinuitetu od 1984. do 1991. godine. Kroz razdoblje domovinskog rata i poraća časopis ne izlazi, koliko zbog ratnih neprilika u našoj zemlji toliko i zbog promjena koje su uslijedile u odgojno-obrazovnim i zdravstvenim strukturama, a koje su se direktno odrazile i našu ustanovu. Časopis od 1984. godine izlazi pod naslovom „BILTEN”, a od 1990. godine pod naslovom „AUTIZAM”, časopis za autizam i razvojne poremećaje. Časopis je izlazio zajedničkim naporima roditelja Udruge za autizam-Zagreb i Centra za autizam-Zagreb sve do 2009. godine. Od tada do danas izdavanje časopisa je jedna od djelatnosti Centra za autizam.

    Cilj je uvijek isti: informirati stručnjake, roditelje, prijatelje o novostima vezanima za ovu problematiku, o novim spoznajama, inicijativama, aktualnim pristupima u rehabilitaciji osoba s autističnim poremećajem kao i nastojanjima da se poboljša kvaliteta njihova života.

    Sadržaji časopisa obuhvaćaju stručne i znanstvene radove s različitih područja znanosti i struke, edukacijsko rehabilitacijskih, psiholoških, medicinskih, pravnih, socioloških i drugih, te vlastitih iskustava i promišljanja roditelja, vrijednih prijevoda, aktivnosti Centra za autizam i Udruga roditelja djece s autizmom. Posebno smo ponosni na likovno oblikovanje časopisa koji je uvijek oplemenjen dječjim likovnim ostvarenjima. U časopisu se može naći i poneki kratki pismeni sastavak ili priča polaznika i prijatelja Centra, kao i fotografije naših aktivnosti u Centru i u zajednici.

    Časopis izlazi jednom godišnje u nakladi od 500 primjeraka i namijenjen je stručnjacima koji se bave edukacijom i rehabilitacijom osoba s autizmom, roditeljima - obiteljima, starateljima te svima koji su povezani s osobama s autizmom, uključujući naravno i odgojitelje, liječnike, učitelje, profesore, stručne suradnike, pomoćnike u nastavi. S obzirom na to da se nastojimo približiti svima kojima je podrška u radu s osobama s autizmom potrebna, časopis se distribuira posebnim ustanovama, dječjim vrtićima i osnovnim školama, te drugim institucijama nadležnima za djelatnosti odgoja, obrazovanja, rehabilitacije i socijalne politike u Hrvatskoj.

    Vrijedno je također spomenuti da je rad članova uredništva (uključujući uvijek i roditelje djece s autizmom) volonterski i da se radovi autora ne honoriraju. Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) iz Zagreba prepoznala je važnost izdavačke djelatnosti Centra za autizam, te nam sustavno već punih 11 godina pruža financijsku potporu u tiskanju časopisa. Stoga je ovo prigoda zahvaliti još jednom od srca svim djelatnicima Agencije, a posebno direktorici,  poštovanoj gosp. Mirjani Kovačević.

    Također se za tehničko-financijske poslove uvijek možemo osloniti na podršku ravnatelja naše ustanove kao i  nekoliko godina Gradskoga ureda za kulturu, obrazovanje i šport.

    Na kraju spomenimo da časopis razmjenjujemo s drugim stručnim i znanstvenim časopisima iz srodnih područja - Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, Pediatrica Croatica te pedagogijski časopis Napredak, s ciljem suradnje i obostrane stručne koristi.

    Sve informacije vezane za časopis "Autizam" možete dobiti upitom na e-mail časopisa.

Galerija Slika i Radova

0869519
DanasDanas798
JučerJučer1136
Ovaj mjesecOvaj mjesec19772
Najviše 06-28-2017 : 1917
107Dot22Dot83Dot0
Logirani Korisnici 0
Gosti 20

Radovi učenika