Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

životna zajednica

Korisnička ocjena:  / 13
LošeNajbolje 

 PRVA ŽIVOTNA ZAJEDNICA CENTRA ZA AUTIZAM

Projekt "Sopnica I." započeo je krajem 2009. godine zahvaljujući inicijativi i naporima Vijeća roditelja i razumijevanju Poglavarstva Grada Zagreba. Centar za autizam - Zagreb tako je dobio na korištenje jedan socijalni stan u naselju Novi Jelkovec. Prvo su odabrani potencijalni korisnici zajednice, provedene su procjene korisnika, obavljeni su individualni sastanci s roditeljima i skrbnicima, i na kraju je donesena odluka o kandidatima zajednice. Odlučeno je da u prvu životnu zajednicu Centra za autizam - Zagreb budu uključeni korisnici koji trebaju veću razinu podrške u svakodnevnim aktivnostima, koji su heterogeni po svojim kompetencijama u samozbrinjavanju i domaćinstvu, imaju različite razine funkcionalne komunikacije i heterogeni su po pitanju farmakoterapije. Cilj nam je bio pokazati da uz primjerenu podršku ove osobe mogu živjeti i koristiti sadržaje u zajednici te imati primjetne koristi od usluga skrbi u zajednici. Pozitivno nas je iznenadila spremnost roditelja i skrbnika, a posebno njihovo povjerenje u ono što radimo i planiramo za njihovo dijete, odnosno osobu o kojoj skrbe. Od 2. ožujka 2011. šest djevojaka žive svoj novi život u svome stanu.

otv-sopnica 01 otv-sopnica 02

     Veliku podršku dobili smo od Udruge za promicanje inkluzije, posebno vezano uz edukaciju osobnih pomagača u stanovanju. Trenutno neposrednu podršku korisnicama životne zajednice pružaju: 3 njegovatelja i 2 medicinske sestre pod stručnim vođenjem radnog terapeuta i voditelja slobodnog vremena, dok cjelokupni stručni rad u zajednici nadgledava defektolog. Uz stručnu podršku cijenjene prof.dr.sc.Jasmine Frey Škrinjar postavljen je temeljni program životne zajednice. Ured Razvojnog programa Ujedinjenih naroda za Hrvatsku pružio nam je stručnu podršku u analizi radnih mjesta i radnih zadataka, supervizijom zaposlenika koji rade u životnoj zajednici i definiranjem protokola za osobno planiranje.

otv-sopnica 03 otv-sopnica 04

        Stan je opremljen donacijama. U opremanju stana sudjelovali su: Hrvatske otpadne vode, Hrvatska elektroprivreda, Elektroindustrija Končar, obitelji korisnica i zaposlenika, članice Vijeća gradske četvrti Sesvete i neki neznani ljudi.

Naredni zadatak je oformiti radionicu u Sesvetama.

sopnica 01sopnica 02

 


3860476
DanasDanas765
JučerJučer6209
Ovaj mjesecOvaj mjesec765
Najviše 03-22-2020 : 6840
3Dot235Dot30Dot155
Logirani Korisnici 0
Gosti 52