Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Doktorski rad iz područja mentalnog zdravlja

Korisnička ocjena:  / 7

dragana mamicDr.sc. Dragana Mamić, edukacijski rehabilitator i senzorno integracijski SIAT- pedagog u Centru za autizam Zagreb uspješno je 16. srpnja 2012. godine obranila doktorsku disertaciju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu „Pokazatelji psihičkih poremećaja i problema ponašanja kod učenika s poremećajima iz autističnog spektra i učenika s većim intelektualnim teškoćama“.

Osobe s autizmom i osobe s intelektualnim teškoćama češće pokazuju probleme u ponašanju i imaju psihičke poremećaje negoli njihovi vršnjaci tipičnog razvoja. Znakovi psihičkih poremećaja u ovih osoba mogu biti različiti u odnosu na one kod osoba tipičnog razvoja, a postoje i teškoće u njihovom dijagnosticiranju. Nepostojanje adekvatnog modela procjene mentalnog zdravlja djece i mladih s tim poremećajima koji bi predstavljao temelj kvalitetnom timskom radu na prevenciji većih psihičkih poremećaja predstavlja ozbiljan problem.

Cilj ovog doktorskog rada bio je utvrditi pokazatelje psihičkih poremećaja i problema ponašanja kao moguće indikatore mentalnog zdravlja kod učenika s autizmom i učenika s intelektualnim teškoćama. Utvrđeno je da su uzroci narušenog mentalnog zdravlja biološki i razvojni čimbenici, drugačiji socijalno-emocionalni međuodnosi, te narušeni interaktivni odnosi u okolini, koji zahtijevaju pažljivu analizu te kontinuirano praćenje i proučavanje.

3843168
DanasDanas1023
JučerJučer6254
Ovaj mjesecOvaj mjesec100000
Najviše 03-22-2020 : 6840
3Dot235Dot24Dot23
Logirani Korisnici 0
Gosti 44